MENÜ
Ankara 27°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Uluslararası piyasalar
Ekonomi
20 Haziran 2021 Pazar 13:43

Uluslararası piyasalar

FED toplantısı ardından ABD kıymetlerinde alıcılı seyir devam ederken 10 yıl vadeli ABD kıymetinin getirisi yaklaşık 5,2 baz puan düşüşle %1,45 seviyesinde oluştu.

Eurotahvil Piyasaları

FED toplantısı ardından ABD kıymetlerinde alıcılı seyir devam ederken 10 yıl vadeli ABD kıymetinin getirisi yaklaşık 5,2 baz puan düşüşle %1,45 seviyesinde oluştu. Avrupa’da ise karışık seyir hakimdi. 10 yıl vadeli Almanya kıymeti getirisi 0,6 baz puan gerilerken, İngiltere kıymeti getirinde düşüş 2,4 baz puan oldu. İtalya’da ise getiri 5,3 baz puan artarken İspanya’da artış 2,8 baz puan oldu.

 

Türkiye’de ise merkez bankası toplantısı ardından CDS yatay seyrini sürdürdü. Bugün hafif satıcılı seyir görülen 5 yıllık CDS günü 390 puana yakın sonlandırdı. 2024 vadeli İş Bankası kıymeti $0,02 düşüşle yaklaşık $104 seviyesinde yatay fiyatlanırken, 2026 vadeli Vakıfbank kıymetinde fiyat $0,04 yükseldi.

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

Haftanın son işlem günü dünya borsalarının genelinde satıcılı tamamlandı. FED toplantısının ardından risk iştahının bozulduğu ABD hisse senedi piyasalarında, St. Louis Fed Başkanı James Bullard, yükselen enflasyon ile birlikte 2022’de faiz artışı öngördüğünü söyledi. FED başkanı Jeromy Powell ise Çarşamba günü verdiği demeçte 2023 yılını işaret etmiş idi. S&P 500 endeksi teknik açıdan önemli olan 4200 seviyesinin altında %1,31 oranında kayıplar ile 4166 seviyesinden seansı tamamdı. Dow Jones endeksi ise günü %1,58 oranında ekside tamamladı. Bu performans haftalık bazda, Ekim 2020 tarihinden bu yana görülen en zayıf tablo. Nasdaq endeksi ise önemli 14,000 seviyesinin hemen üzerinde %0,92 oranında değer kayıplarıyla günü sonlandırdı. Piyasada korku endeksi olarak anılan VIX ise dünkü kapanışına kıyasla %16,60 oranında yükseldi ve 20,70 seviyesinde hareket etti. Dünya Sağlık Örgütünde çalışan önemli bilim adamı, ilk olarak Hindistan’da tanımlanan Covid-19 varyantı deltanın dünya çapında hastalığın baskın varyantı haline geldiğini söyledi. Avrupa’da ABD açılışı ile sertleşen satış, DAX, Euro Stoxx 50 ve FTSE 100 endekslerinin sırasıyla günü %1,78,%1,8 ve %1,9 oranlarında eksi de tamamlamasında rol oynadı.

 

S&P 500 endeksinde yer alan sektörlerin tamamı günü kayıplarla sonlandırdı. Altyapı ve finans hisselerinde %2,5 civarında gerçekleşen kayıplar endeksi aşağı çekerken, günü %2,92 oranında ekside sonlandıran enerji sektörü öne çıktı. Hammadde ve temel tüketim hisseleri de %1,6 civarında geriledi. Adobe hisseleri, beklenenden daha iyi gelen 2021 mali yılı ikinci rakamlarının ardından günü %2,58 oranında artıda sonlandırdı. Şirket, beklentilerin üzerinde $3,84 milyar gelir ve 3,03 dolarlık hisse başına kazanç bildirdi. Nvidia hisseleri, Bank of America’nın hisse başına fiyat hedefini $800’den 900’e yükseltmesinin ardından güne primlerle başlamasına karşın günü yatay sonlandırdı. Banka, yapay zekanın kullanımının artması, bulut teknolojisi ve telekomünikasyon genelinde kullanım senaryolarının genişletilmesi ile şirketin önümüzdeki birkaç yıl içinde veri merkezi satışlarının üçe katlamasında büyük rol oynayabileceğini belirtti. Kruvaziyer hattı operatörü Carnival, müşterilerinin kişisel bilgilerini ortaya çıkarmış olabilecek bir Mart veri ihlalini paylaştı. Yapılan açıklamada ise kaç kişinin etkilenmiş olabileceğinin detayı yer almadı. Şirket hisseleri günü %0,84 oranında ekside tamamladı. Finansallar arasında zayıf performansı ile yatırımcıların dikkatini çeken Citigroup hisseleri, bugün de %1,82 oranında değer kaybetti. Üst üste on iki seanstır günü ekside tamamlayan şirket hisselerinde haftalık bazda %10 üzerinde kayıplar görüldü. FAANG hisselerinden Amazon günü yatay tamamladı. Ancak, Facebook, Apple ve Alphabet hisselerinde %2,04 ila %1,1 arasında kayıplar görüldü. Netflix ise pozitif yarışarak günü %0,5 primlerle tamamlamayı başardı.

 

DAX endeksinde yer alan on sektörden sadece gayrimenkul hisseleri günü yatay tamamlamayı başarırken, temel tüketim sektöründe %5,47 oranında görülen değer kaybı endeksi aşağı çekti. Takdirsel tüketim, sanayi ve finansallara ise %2 civarında gelen satışlar öne çıktı. Endekste yer alan Deutsche Boerse ve Vonovia hisseleri sırasıyla %0,62 ve %0,3 oranlarında primlenerek yatırımcılara pozitif getiriyi sunmayı başardı. Henkel günü %5,47 oranında ekside tamamladı ve endekste en zayıf performans gösteren şirket oldu. Şirket özelinde haber akışının zayıf olduğu seansta araba üreticileri Daimler, BMW ve Volkswagen %2,48 ila %3 arasında değer kaybetti. Bayer %1,35, Adidas %1,63 ve Allianz %2,4 oranlarında günü ekside sonlandırdı. İngiltere tarafında da durum faklı değildi ve FTSE endeksinde en çok değer kaybeden sektör %3,21 ile enerji oldu. Hammadde ve finansallarda ise %2,4 civarında geri çekilmeler yaşandı.

 

Ekonomik veri akışının yoğun olduğu haftanın, son işlem gününde veri takvimi zayıf olan bir seans geride bırakıldı. ABD’de önemli bir veri bulunmazken, İngiltere’nin paylaştığı Mayıs ayı perakende satışları %1,5 beklentisine karşın -%1,4 olarak gerçekleşti.

 

Yatırımcıları haftaya ise yoğun bir ekonomik takvim bekliyor. ABD’de haftanın ilk gününde öne çıkan bir veri bulunmamakta. Ancak, Mayıs ayı mevcut konut satışları, toptancı envanterleri, dayanaklı mal siparişleri, Haziran ayı hizmet ve imalat PMI’ları, aylık bazda kişisel gelir ve harcamaları gibi veriler yakından takip ediliyor olacak. AB bölgesi ve Almanya’nın açıklayacağı hizmet ve imalat PMI verilerine ek olarak, IFO beklentiler endeksi önem kazanacak diğer veriler olarak öne çıkmakta.

 

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

ABD’de bugün açıklanan önemli bir veri bulunmazken, Dolar endeksi FED toplantısı ardından başlayan yükselişini bugün de sürdürdü. Endeks kapanış öncesinde yaklaşık %0,40 primle 92,24 puan seviyesinden işlem görürken, G10 para birimleri içerisinde ABD Doları’na karşı değer kazanan tek para birimi Japon Yeni oldu. Güniçi en yüksek 1,1925 seviyesini gören EURUSD paritesinde düşüş bugün devam etti ve parite kapanış öncesinde yaklaşık %0,32 değer kaybıyla 1,1870 seviyesinde fiyatlanıyor. Gün içerisinde $1800 direncini test eden ancak aşamayan Altın’da da düşüş sürüyor ve kapanış öncesi yaklaşık %0,21 düşüşle $1770 seviyesine yakın fiyatlama ile işlem geçiyor. 100 günlük ortalama altında ilk güçlü direnç olarak öne çıkmaya devam ediyor.

 

Hindistan da dahil olmak üzere artan ABD talebiyle birlikte petrol fiyatlarında yükseliş sürüyor. Güniçi en yüksek $72,17 ve en düşük $70,16 seviyesini test eden aktif vade WTI petrol kontratı kapanış öncesi yaklaşık %0,99 yükselişle $71,75 seviyesinde fiyatlanırken aktif vade brent petrol kontratı %0,57 primle $72,50 seviyesinden işlem görüyor. Tarımsal emtialarda kakao %0,28 gerilerken kahve %0,23 ve pamuk %1,33 yükseldi. Dün yaşanan sert satışın ardından günün en fazla değer kazanan tarımsal emtiası ise %6,20 yükselişle mısır oldu. 3 ay vadeli LME kontratlarında kurşun %1,29 yükselirken bakır %1,82, çinko %3,06 ve alüminyum %0,63 oranında geriledi.

Kaynak:İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi