Hamamarkası’nda Altındağ Belediyesi tarafından yürütülen konut alanı projesi, bölgenin tarihi dokusunu yeniden canlandırmayı amaçlıyor. Hamamönü ve Hamamarkası’daki ticaret ve ofis alanlarının devamı niteliğindeki proje, Ulucanlar Caddesi’ne kadar uzanıyor. Bölgedeki geleneksel Ankara Evleri’nin aslına uygun olarak restore edileceği proje kapsamındaki bazı yapıları merkez ilçe kaymakamları resmi konut olarak kullanacak. Ankara Valiliği’nin bölgede 6 bina satın alarak Ulus’taki eski devlet geleneğini Hamamarkası’nda yıllar sonra yeniden canlandıracağını belirten Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki proje alanının ayrıntılarını Hürriyet Ankara’ya anlattı:
KAYMAKAMLAR BÖLGEYE TAŞINACAK
“Hamamarkası, şehrin göbeğinde, gürültüden uzak bir yer. Projeye 2016’da başladık. Hamamarkası ve Hamamönü’nde ticaret ve ofis alanları var. Burada ise sadece konut olacak. Bölgede ilk kez konut projesi uyguluyoruz. 2016’nın başında ciddi bir yer satın almıştık ve oraları restore ediyoruz. Öncelikle vatandaşın kendi yapmasını bekliyoruz. Kabul ederse yardım ediyoruz. Restorasyona yanaşmayan mülk sahiplerinden satın alıyoruz. Zamanında kadastro parselleri üzerine farklı boyutlarda evler inşa edilmiş. Bölgedeki dokuyu bozmadan yerine aynısını inşa ediyoruz. Bu bakımdan evlerin hepsi farklı oluyor. İlk etapta 50 konut yapacağız. Merkez ilçe kaymakamlarının resmi konutları da burada olacak. Bölgedeki eski ruhu yeniden canlandıracağız. Vali Bey ile görüştük. 4’ü kesinleşti, toplamda 6-7 bina alacaklar.
200 METREKARELİK BAHÇELİ KONUTLAR
Geriye kalanlar da talep eden vatandaşlara satılacak. Tarihi konaklardan anlayanlar ve akademisyerlerle bu bölgeden ev almaları için görüşüyoruz. Proje tamamlandığında çok kıymetli bir alan olacak. Gece gündüz canlı, yaşamın durmadığı, şehrin göbeğinde, gürültüden uzak bir alan oluşacak. Herkesi buraya ev almaya ya da yapmaya davet ediyoruz. Yatırımcıların gelip bölgeyi görmesini istiyoruz. Yüksek binalardaki evlere yüksek paralar vereceklerine oraların 2-3 kat büyüklüğünde, bahçesi ve otoparkı olan evleri tercih etmelerini öneriyoruz. 30’uncu kattaki 150 metrekarelik bir konuta 1.5- 2 milyon lira veriyorlar. Buradaki evlerin en küçüğü 200 metrekare ve fiyatı 800 bin ile 1 milyon lira civarında. Buradaki müstakil evlerin aidat gibi dertleri de yok. Rakamlar yüksek gibi görünüyor ancak proje tamamladığında şu anki fiyatlar komuk kalacak.
60’TAN 400 BİN LİRAYA YÜKSELDİ
Bölgedeki rakamlar şu anda bile yükseldi. Mülk sahipleri, evleri değerlenince başkalarına satmaya başladı. ‘Satmayın, kendiniz yenileyin, destek olalım’ dedik ama evinin değeri bir yılda kat kat artınca sattılar. Bölgede şu anda 50-60 tane satılık ev var. Projeye başlamadan önce buradaki yıkık dökük 200 metrekarelik eski bir ev 60 bin liraya alınabiliyordu. Şimdi ise aynı evin fiyatı ortalama 400 bin TL’ye yükseldi. 400-600 bin lira arasında da restorasyona harcanıyor. Bu haliyle de 800 ila 1 milyon liraya mâloluyor. Belediye olarak kâr amacı gütmeden ayhı rakamlara satıyoruz.”