MENÜ
Ankara 21°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ÜNİVERSİTE ADAYLARINA YÖK’TEN MÜJDE!
Eğitim-Bilim
4 Ağustos 2018 Cumartesi 14:16

ÜNİVERSİTE ADAYLARINA YÖK’TEN MÜJDE!

Üniversite sınavına giren öğrenciler ve aileler için en stresli dönem olan tercih süreci, sonuçların açıklandığı 31 Temmuz 2018 tarihinden itibaren başlamış oldu.

Üniversite sınavına giren öğrenciler ve aileler için en stresli dönem olan tercih süreci, sonuçların açıklandığı 31 Temmuz 2018 tarihinden itibaren başlamış oldu. Resmi tercih bildiriminin henüz başlamadığı bu dönemde, adaylar ve aileler tercih yapma konusunda temkinli yaklaşıp, eğitim uzmanlarının açıkladığı katsayı, sıralama formüllerini beklemekteler.  Tam da bu noktada YÖK bazı bölümlerde uygulanan baraj başarı sıralarını güncellediğini açıklayarak, aslında birçok adayın tercihlerini yeniden gözden geçirmesine sebep oldu.  Üniversite adaylarına müjde niteliğinde olan uygulamayla ilgili olarak İstanbul Gedik Üniversitesi Rehberlik ve Tanıtım Koordinatörü Nurşen Ünal Tarhan bilgi verdi.

Bu bölümlerde baraj genişletildi!

Hukuk tercih etmek isteyen EA öğrencilerinden daha önce örneğin 150 001’inci öğrenciden itibaren 160 bin, 180 bin gibi başarı sıralarına sahip olanlar ne yazık ki Hukuk tercihi yapamıyordu. Aynı şekilde Öğretmenlik programlarını tercih etmek isteyen aday ilgili puan türünde 240 binden yukarı, örneğin 250 bin, 280 bin gibi başarı sıralarında ne yazık ki öğretmenlik programlarını tercihlerinin arasında gösteremiyordu. Yine Tıp hayali kuran örneğin 41 bin başarı sırasına sahip sayısal öğrencisi,  Tıp yazamazken; 240 binin üzerinde kalan örneğin 241 bin, 250 bin, 300 bin gibi başarı sıralarındaki sayısal adaylar da Mühendislik tercihi yapamıyordu. Bir diğer baraj da Mimarlık alanında sayısal öğrencilerinin 200 bin içinden olma koşuluydu.

YÖK’ün yeni uygulamasına göre;

Hukuk EA puan türünde 150 bin yerine 190 bine kadar

Öğretmenlikler 240 bin yerine 300 bine kadar

Mimarlık 200 bin yerine 250 bine kadar

Tıp 40 bin yerine 50 bine kadar

Mühendislikler 240 bin yerine 300 bine kadar öğrenci alacaklar. Mühendisliklerde Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliğinin bu uygulamanın dışında tutulduğunu da vurgulamakta fayda var. Bu konuda bir diğer ayrıntı, Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programında barajın mevcut olmasıdır.

 Peki, yeni baraj başarı sıraları anlama gelmektedir?

Bir kere önceki barajlara çok yakın olup ilgili bölümü tercih edemeyen öğrencilerin rahat nefes almasına neden oldu. Çünkü puan türlerinin özellikle 2.aşama AYT’de birleşmesi ve birçok MF adayının TM sıralamalarına, TM adaylarının TS sıralamalarına dâhil olması, sıralamaların oldukça şişmesine sebep oldu. Yeni değişiklik ile daha önce barajların gerisinde kalan adaylar hedefledikleri tıp, hukuk, mühendislik, öğretmenlik, mimarlık gibi bölümleri rahatlıkla tercih edecekler, onların diğer bölümlerden çekilmesi de örneğin içmimarlık(mimarlık barajından dolayı), psikoloji (PDR barajlarından dolayı), adalet (hukuk barajından dolayı) gibi bölüm ve programların da biraz rahatlamasını sağlayacaktır. Zira baraj olan bölümleri isteyen adaylar bu hedeflerine veya buna yakın hedeflere ulaşmak için dolaylı yoldan, örneğin DGS ile lisans tamamlama, ders içerikleri benzeyen bölümleri tercih etme veya yeniden üniversite sınavına girmek gibi farklı yol ve yöntemler denemekteydi. Yeni barajlar bu durumu elbette engellemeyecek, yine benzer yol ve yöntemler izleyecek öğrenciler olacaktır fakat oransal olarak bu sayı geçtiğimiz yıla göre düşecektir.

Adayların bu sorulara vereceği cevap önemli

Sonuç olarak ÖSYM ve karar mekanizması olan YÖK, sınav sistemi değişiklikleri ile çokça eleştirilse de başarı sıraları ve taban puanları konusunda kafası karışık olan adayların olumlu yönde yapılan bu değişiklik ile gönüllerini almayı başardı. Elbette yine bu bölümleri isteyen ve baraj dışında kalan adaylar olacaktır. Bu barajlar söz konusu olduğu sürece bu kaçınılmaz bir süreçtir. Bu noktada kendilerine şöyle bir soru yöneltmek gerekir:

Bu bölüm için 1 yıl daha hazırlık yapacak gücü ve enerjiyi kendilerinde buluyorlar mı?

Cevap HAYIR ise, bu bölüme yakın veya alternatif bölümleri incelemeliler.

Bu bölümü gerçekten istiyorlar mı?

Cevap EVET ise, önce her başarının inanç ve planlı çalışmadan geçtiğini hatırlatarak, hazırlık yapılacak 1 yılın daha kayıp yılı değil; hedef için bir hazırlık yılı olduğuna inanmalı ve yaşam boyu taşıyacakları meslek etiketi için canla başla çalışmalılar.

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi