MENÜ
Ankara 10°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Türkiye’nin uzay temsilcisi
Araştırma-İnceleme
4 Aralık 2017 Pazartesi 10:41

Türkiye’nin uzay temsilcisi

Çankaya Paris Caddesi’nde doğan Ayşe Ören, çocukluğunda balerin ya da astronot olma hayali kurdu. Bugün, ‘uzay mimarı’ unvanına sahip Türkiye’deki tek kişi olan Ören, aynı zamanda uzayla ilgili çalışmalar yapan dünya çapında iki markanın da Türkiye temsilciliğini yürütüyor.

Ankaralı mimar Ayşe Ören, Türkiye’deki tek uzay mimarı unvanıyla, Deep Space Industries’in (DSI) ‘New Worlds’ uzay ekibinde yer alıyor, uzay misyonlarında mekân tasarımı üzerine çalışıyor. Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünden 2006’da mezun olduktan sonra iş hayatına İstanbul’da atılan Ören, uluslararası birçok tasarım yarışmasında ödül alarak ismini duyurdu. 2015’te NASA’nın davetiyle Amerika’da bir konferans verdi, ‘Uzun dönem uzay gezilerinde uzay mimarisi’ konusunda konuşma yaptı. Aynı yıl Fransa Dış İşleri Bakanlığı tarafından, ‘Geleceğin Lideri’ seçildi. Uzay üzerine yeni düşünceler, fikirler ve projeler geliştirmeye devam eden Ören, şimdilerde uzay çalışmaları yapan uluslararası iki firmanın Türkiye’deki temsilciliğini yürütüyor. Ayşe Ören, Ankara’dan başlayan uzay yolculuğunu Hürriyet Ankara’ya anlattı:

SEĞMENLER PARKI’NI ÇOK SEVİYORUM

Doğduğum yer, Çankaya Paris Caddesi. Çocukluğum ve gençliğim Ankara’da geçti. En sevdiğim yer, her çocuk gibi Ulus’taki lunaparktı. Aynı şekilde Meclis’in parkı da çocukken oynadığım yerlerdi. Ailem Ankara’da yaşıyor, sık sık ziyarete geliyorum. Ayrıca geldiğim zaman, Seğmenler Parkı’na da uğruyorum. Parkta oturmayı seviyorum. Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünden 2006’da mezun olduktan sonra, İstanbul’da iş hayatına atıldım.

İKİ KURUMUN TÜRKİYE OLUŞUMUNDA

Uzay mimarisi serüvenim ise Paris’te başladı, 2016’da Fransa Dış İşleri Bakanlığı tarafından ‘Geleceğin Lideri’ seçildim. Şimdi ise Deep Spaces Industries’in sahibi uzay madencisi Rick Tumlinson ile birlikte Türkiye’de ‘New Worlds’u kuruyoruz. Ayrıca Los Angeles’ta uzayla ilgili araştırmalar yapan Kepler Uzay Enstitüsü’nün de Türkiye’de oluşumu ve alt yapısını gerçekleştiriyoruz. İki kurumun Türkiye temsilciliği görevini yürütüyorum. İlgilenmek istediğimiz kesim uzaydan para kazanmayı hedeflemiş uzay ve havacılık üstüne kariyer hedefi kurmuş kişiler. Doğru etkiyi yaratacak ekipleri bir araya getirmek ve ilerlemek istiyoruz. 2015 yılından beri, dünyada daha yeni yeni gelişmekte olan uzay mimarisi üzerine konferanslar veriyorum. Uzun süreli uzay misyonlarında, mekânın gelişimi üzerine fikirlerimi ve bakış açımı sunuyorum. Her adım ötekini tetikliyor, etkim ve bilinirliğim daha çok artıyor.” 

NASA’DA KONFERANS VERDİ

Michael Jackson Anıt Tasarımı Dünya Birinciliği VE British Council-Young Design Entrepreneur finalistliği ile girişimcilik hayatına atılan Ören, engellilere yönelik tasarladığı, kolaylık sağlayan hareketli modüler mobilya projesi ile 2010 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan tekno girişim-sermaye desteği aldı. Bakanlık tarafından Ar-Ge desteği alan ilk tasarımcı olan Ören, NASA’nın ikinci adamı David Miller ve uzay madenciliği alanında çalışmalar yapan Deep Spaces Industries (DSI) firmasının kurucusu Rick Tumlinson ile tanıştı. Sonrasında Amerika’ya NASA’nın bir konferansına davet alarak, konferansta ‘Uzun dönem uzay gezilerinde uzay mimarisi’ konusunda konuşma yaptı.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Ankara Gazetesi