MENÜ
Ankara
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Türkiye, Un İhracatında Birinci, Makarna İhracatında İkinci
Ekonomi
24 Eylül 2024 Salı 12:02

Türkiye, Un İhracatında Birinci, Makarna İhracatında İkinci

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'nin dünya genelinde un ihracatında birinci ve makarna ihracatında ikinci sırada yer aldığını belirtti.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'nin dünya genelinde un ihracatında birinci ve makarna ihracatında ikinci sırada yer aldığını belirtti. 2023 yılı itibarıyla Türkiye’nin dünya un pazarındaki payının yüzde 23 olduğunu vurgulayan Yumaklı, "Bu, dünyada satılan her dört un paketinden birinin Türkiye’deki üreticilerin emeğiyle hazırlandığını gösteriyor," dedi.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de başlayan "3. IAOM Avrasya Konferansı ve Sergisi", uluslararası un sanayicileri ve hububatçılarının buluşma noktası olarak öne çıkıyor. Yumaklı, açılışta, bu etkinliğin "Değişen İklimde Sürdürülebilir Gıda Güvenliği" temasıyla düzenlendiğini ifade etti.

Küresel Zorluklar ve Gıda Güvenliği

Yumaklı, dünyada küresel ekonomik belirsizlikler, jeopolitik gerginlikler ve teknolojik dönüşüm rüzgarlarının etkili olduğu bir dönemde bulunulduğunu belirtti. İklim değişikliğinin su ve tarım üzerindeki etkilerine dikkat çeken Yumaklı, gıda arz güvenliğinin tüm ülkeler için stratejik bir alan haline geldiğini ifade etti.

Kovid-19 pandemisi ve Rusya-Ukrayna Savaşı’nın gıda güvenliğinin önemini artırdığını hatırlatan Bakan, önümüzdeki 27 yılda dünya nüfusunun 10 milyara ulaşmasının beklendiğini belirterek, bu durumun gıda ve su ihtiyacını daha da artıracağını vurguladı.

Gelecekteki Talep Artışı

Bakan Yumaklı, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, 2050 yılına kadar gıda ihtiyacının yüzde 70 oranında artmasının öngörüldüğünü dile getirdi. Bu bağlamda, gıda ve tarım politikalarının geleceğe yönelik olarak şekillendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Değirmencilik sektörünün dünya genelinde daha fazla önem kazanacağını belirten Yumaklı, tahıl depolama ve taşıma sistemlerine olan ilginin arttığını ve değirmen makinelerine yönelik talebin yükseldiğini kaydetti. 2024'ün ikinci yarısından itibaren sektörde önemli bir talep artışı beklediklerini söyledi.

Türk Değirmen Sektörünün Gücü

Yumaklı, Türk değirmen sektörünün dünya ihracatında uzun yıllardır lider konumda olduğunu vurgulayarak, Türkiye'de yaklaşık 600 un fabrikasının bulunduğunu açıkladı. Sektörün maliyet rekabet gücü ve kalitedeki başarısıyla önümüzdeki yıllarda da liderliğini sürdüreceğini öngördü. 2022 yılında 2 milyar dolar civarında ihracat gerçekleştiren sektörün, 2023'te 1,9 milyar doların üzerinde bir rakamla kapanması bekleniyor.

Türkiye'nin yıllık un üretim kapasitesinin 32 milyon ton civarında olduğunu belirten Yumaklı, bu kapasitenin genellikle yüzde 45-50 oranında kullanıldığını ifade etti. Bu sorunun çözülmesi gerektiğinin altını çizen Yumaklı, sektördeki altyapının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Gıda Üretiminde Türk İmzası

Bakan, geçen yıl iç tüketim ve ihracat için 15 milyon ton un üretildiğini belirterek, Türkiye'nin un ihracatındaki liderliğini ve makarna ihracatındaki ikinciliğini yineledi. Türk değirmenciliği, geniş bir üretim yelpazesine sahip olup, bu alandaki başarılarını sürdürdüğünü belirtti. Yumaklı, Göbeklitepe’nin buğdayın ve unun üretildiği yer olduğunu hatırlatarak, değirmencilik tarihindeki kritik rolüne dikkat çekti.

Yumaklı, un ve tahıl üretiminde ihtiyaç duyulan enerjinin yeşil enerji kaynaklarından temin edilmesi amacıyla yapılan yatırımları desteklediklerini belirterek, sektörde yeşil enerjiye olan ilginin artmasının memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi