MENÜ
Ankara
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Türkiye, Suriye’de Barışı Destekleyecek, Yapay Zeka Teknolojilerini Adil Kullanacak
Gündem
13 Aralık 2024 Cuma 14:08

Türkiye, Suriye’de Barışı Destekleyecek, Yapay Zeka Teknolojilerini Adil Kullanacak

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi 2024'de yaptığı "Suriye üzerinde yapılacak herhangi bir siyasi, coğrafi ve etnik mühendislik girişimlerini kabul etmiyoruz ve etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi 2024'ün açılışında yaptığı konuşmada, Suriye'nin Suriyeliler tarafından yönetilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Suriye üzerinde yapılacak herhangi bir siyasi, coğrafi ve etnik mühendislik girişimlerini kabul etmiyoruz ve etmeyeceğiz" dedi.

Altun, zirvenin bu yılki temasının "İletişimde Yapay Zeka: Eğilimler, Tuzaklar ve Dönüşüm" olduğunu belirtti ve yapay zekanın iletişim ekosisteminin önemli bir parçası haline geldiğini ifade etti. Altun, yapay zeka yatırımlarının dünya çapında hızla arttığını, bu yatırımların 200 milyar dolara yaklaştığını ve sağlık, finans, eğitim, askeri alanlar gibi birçok sektörde yapay zeka çalışmalarının ivme kazandığını söyledi.

İletişim sektöründe yapay zekanın, büyük veri analizlerinde, kullanıcı deneyimlerinin ölçülmesinde ve içerik üretiminde aktif olarak kullanıldığını belirten Altun, bu teknolojinin kullanıcıların da süreçlere dahil olmasına olanak sağladığını kaydetti. Ayrıca, yapay zeka tarafından üretilen içeriklerin internet üzerindeki artışıyla birlikte, sentetik kimliklerin ve mecraların da oluşturulmaya başlandığını vurguladı. 2024 itibarıyla dünya genelinde 500 milyon kişinin yapay zeka tabanlı uygulamaları aktif olarak kullandığını ifade etti.

Altun, yapay zekanın toplumsal dönüşümde büyük bir rol oynadığını ancak bu dönüşümün huzursuzluk ve kaosa da yol açabileceğini belirtti. Her teknolojik yeniliğin fırsatlar ve riskler barındırdığını ifade eden Altun, insanlığın bu fırsatları hayrına kullanıp, riskleri yönetmesi gerektiğini söyledi.

Altun, ayrıca yapay zekanın yaratacağı dezenformasyon ve hakikat krizine dikkat çekti. Özellikle deepfake teknolojisiyle yapılan içerik manipülasyonlarının ve dezenformatif bilgilerin hızla yayıldığını belirten Altun, bu içeriklerin toplumsal kutuplaşmayı artırabileceğini söyledi. Bu bağlamda, Türkiye'nin dezenformasyonla mücadelede hakikatin savunucusu olduğunu ve doğru bilgiye dayalı bir iletişim ortamı oluşturmak için çalıştıklarını kaydetti.

Yapay zeka konusunda Türkiye'nin de güçlü yatırımlar yaptığına ve küresel ölçekte değer üreten bir ekosistem yaratma hedefinde olduklarına işaret eden Altun, Ulusal Yapay Zeka Stratejisi ile bu alandaki hedeflerini açıkladı. Bu hedeflerin başında, yapay zekanın gayri safi yurt içi hasılaya katkısının artırılması, uluslararası işbirliklerinin güçlendirilmesi ve Türkiye'nin yapay zeka alanındaki uluslararası sıralamalarda üst sıralarda yer alması olduğunu söyledi.

Altun, Türkiye'nin küresel düzeydeki rolüne de değinerek, dünyanın çeşitli krizleri karşısında küresel işbirliklerinin önemini vurguladı. Özellikle Afrika'daki barış ve istikrar çabalarına ve Suriye'deki durumlara dair Türkiye'nin uzlaştırıcı rolünü öne çıkardı. Türkiye'nin, Gazze'deki insani yardımlar ve Suriye'deki politikalarıyla adaletin tesisine katkı sunduğunu belirtti.

Son olarak, Altun, Türkiye'nin yapay zeka ve dijital dönüşümdeki stratejilerinin toplumsal değerler, kültür ve insani haklarla uyumlu olmasını hedeflediklerini belirterek, dijital medya ve iletişimde de hakikatin savunulmasının önemine vurgu yaptı.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi