MENÜ
Ankara
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Rusya'nın çöküşü, OPEC'in kesintisi ve ABD'nin tepkisi
Ekonomi
7 Ekim 2022 Cuma 19:08

Rusya'nın çöküşü, OPEC'in kesintisi ve ABD'nin tepkisi

Rusya, Kafkasya'da bölgeyi “Rusya'nın tarihinin ve kaderinin ayrılmaz bir parçası” olarak tasvir eden tarihsel gelenekleri ve çağdaş jeostratejik çıkarlarıyla uyumlu, iddialı bir bölgesel politika izlemektedir.

Rusya'nın etki alanı

-Kafkasya. Rusya, Kafkasya'da bölgeyi “Rusya'nın tarihinin ve kaderinin ayrılmaz bir parçası” olarak tasvir eden tarihsel gelenekleri ve çağdaş jeostratejik çıkarlarıyla uyumlu, iddialı bir bölgesel politika izlemektedir.

Bu arada, bölgede önemli bir oyuncu olarak uzun süredir devam eden rolü, algılarını ve önceliklerini şekillendirmeye devam ediyor. Rusya'nın Güney Kafkasya'ya yönelik politikası aynı zamanda, Rusya'nın sonunda kendisini büyük bir dünya gücü olarak yeniden ortaya koyabileceği bir pota olarak görülen Sovyet sonrası Avrasya için daha geniş bir vizyonla da uyumludur – bu dinamik Ukrayna'da 2013'ten beri devam eden çatışma.

 

Rusya Federasyonu'nun Kafkasya'daki hedefleri, her iki tarafın da önemli çıkarlarının söz konusu olduğu bir alanda, Batı güvenlik topluluğuyla arasını bozdu. Bu istekleri yönetmek önemli bir güvenlik sorununu temsil eder.

2020 Dağlık Karabağ savaşı, Rusya'nın arabuluculuğunda Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya devlet başkanları tarafından imzalanan bir ateşkesle sona erdi. Bu kırılgan anlaşmanın bir parçası olarak Moskova, Dağlık Karabağ'a yaklaşık 2.000 barış gücü askeri yerleştirdi. Azerbaycan ve Ermenistan arasında son aylarda yaşanan ölümcül alevlenmenin de altını çizdiği 2020 Dağlık Karabağ ateşkes anlaşması, imzalanmasından bu yana yerleşim bölgesindeki şiddeti tamamen engelleyemedi. Yine de Rus barışı koruma güçleri, bu tür sürtüşmelerin üçüncü bir Dağlık Karabağ savaşına dönüşmesini şu ana kadar engellediler.

 

Rusya, kendisini Güney Kafkasya'da etkili bir arabulucu ve barışın destekleyicisi olarak sunmak istiyor. Ancak Rusya'nın bunu yapma kapasitesi, 24 Şubat'ta Ukrayna'yı açıktan işgal etme kararından şüphesiz zarar gördü. Ukrayna'daki yıpratma savaşı ne kadar uzun sürerse, Moskova'nın Güney Kafkasya'daki sorunlarının kötüleştiğini bulma olasılığı daha yüksek.

-Kazakistan. Ruslar, Kazakistan'da hala etkili bir sosyo-politik gruptur ve Kazakistan'ın kamusal, askeri, kültürel ve ekonomik yaşamında aktif olmaya devam etmektedirler. Ayrıca Kazak dili devlet dilidir, Rusça da artık Kazakistan'ın kamu kurumlarında resmi olarak Kazakça'ya eşit bir dil olarak kullanılmaktadır.

 

Ocak ayındaki protestolar ve Rus müdahalesi, Nazarbayev yönetimindeki bu sözde çok vektörlü dış politikaya rağmen Kazakistan'ın sıkı bir şekilde Rusya'nın etki alanı içinde kaldığını kanıtladı. Tokayev, Ukrayna'nın tek taraflı işgalinden kaynaklanan yan etkiler göz önüne alındığında, kendisini Moskova'dan bağımsız olarak tasvir etmeye istekli olabilir, ancak o, gerçekten Moskova'nın yörüngesinden çıkmaya çalışan bir liderden ziyade bu imajı sunmada deneyimli bir uygulayıcıdır.

Kazakistan, uzun zamandır Rusya'dan savunma tedariki konusunda göreceli olarak bağımsız olmaya çalıştı ve çeşitli Batılı savunma firmalarının değerli bir müşterisi oldu, ancak tartışmasız değil. Yine de kendi ordusunun Ocak ayındaki huzursuzluğa yanıt verme konusunda aciz -ya da en azından rejimin gözünde yeterince güvenilir olmadığı- kanıtlandı. Bu kadar yakın bir Rus müttefiki tarafından Türk dronlarının üretimi göz önünde bulundurulmaya değer.

 

 Prag'da Başkanlar buluşması. Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan Perşembe günü "Avrupa Siyasi Topluluğu (EPC)" açılış zirvesine katıldı, Rus saldırganlığı da dahil olmak üzere bölgesel sorunları tartıştı ve dünya liderleriyle bir araya geldi.

Başkan, Avrupa'nın şu anda barış ve güvenliği, enerjisi, iklimi ve ekonomik durumu ile karşı karşıya olduğu zorluklara ilişkin Türkiye'nin görüşlerini, katkılarını ve değerlendirmelerini iletti.

Tarihi Prag Kalesi'nde buluşanlar arasında Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Gürcistan, İzlanda, Kosova, Lihtenştayn, Moldova, Karadağ, Kuzey Makedonya, Norveç, Sırbistan ve İsviçre'nin liderleri de yer alıyor.

-Ukrayna- Rusya hakkında. Türkiye'nin Çek Cumhuriyeti büyükelçisi, bu haftaki Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesinin, diğer ülkelerin yeteneklerinin ötesinde sorunları çözmede "muazzam bir performans" gösterdiği için Türkiye için bir fırsat teşkil ettiğini söyledi.

 

Türkiye'nin arabuluculuğunun en önemli sonuçlarından biri, Türkiye, Birleşmiş Milletler, Rusya ve Ukrayna'nın, devam eden Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle aylardır mahsur kalan tahılları serbest bırakmak için bazı Ukrayna limanlarını yeniden açmak için İstanbul'da bir anlaşma imzalamasıydı. Bu, büyüyen küresel gıda krizine yanıt vermede çok önemliydi.

Egemen Bağış, "Bu toplantı aslında Türkiye için bir fırsat çünkü yüzyıllardır olduğu gibi Doğu'nun en Batılısı, Batı'nın en Doğulu ülkesi olarak diğer ülkelerin çözemediği sorunların çözümünde muazzam bir performans sergiliyor." şeklinde Anadolu Ajansı'na (AA) anlattı.

Bağış, "Bütün insanlığı tehdit eden ve herkesi endişelendiren bir Rusya-Ukrayna savaşı yaşanıyor ama iki tarafla da diyalog kurabilen tek ülke Türkiye" dedi.

Türkiye'nin tarihi İstanbul hububat koridoru anlaşması da dahil olmak üzere Rusya ile Ukrayna arasındaki arabuluculuk rolüne övgüde bulunan ve "AB üye devletlerinden hiçbiri bunu başaramadı, ancak Türkiye başardı" diyen Bağış, ülkenin "kronik sorunlara" çözüm bulma konusunda yetenekli olduğunu da sözlerine ekledi.

 

-Azerbaycan-Ermenistan hakkında. Ermenistan başbakanı, Macron ve Avrupa Birliği başkanı Charles Michel ile birlikte Azerbaycan cumhurbaşkanı ile Prag'da görüşeceğini söyledi:

"Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesine katılmak için Prag'a gidiyorum. Orada kendim, Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Fransa Cumhurbaşkanı ve Avrupa Konseyi Başkanı arasında dörtlü bir toplantı planlanıyor. Türk Cumhurbaşkanı ile de bir görüşme planlanıyor. Hiçbir şey değişmezse, bunlar esasen barış gündeminin genel tartışmasına uyan ana toplantılar olacak." dedi. Ermeni haber ajansı Armenpress'in Çarşamba günü, bu toplantının olasılığını duyurmuştu.

Türk, Ermeni ve Azeri liderler Perşembe günü Avrupa zirvesinde gayrı resmi bir şekilde bir araya gelerek, on yıllardır süren husumetten sonra geçen yılın sonlarında ilişkileri düzeltmeye yönelik bir girişim başlatmalarından bu yana Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilk üst düzey müzakereleri gerçekleştirdiler.

Ankara, birçok bölge ülkesiyle bağlarını onarıyor ve daha fazla işbirliğine ihtiyaç olduğunu vurguluyor, bu kapsamda özellikle Bakü ve Erivan arasındaki son Karabağ savaşının ardından Ermenistan ile de adımlar atıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Perşembe günü yaptığı açıklamada, Türkiye ve Ermenistan'ın bölgede iyi komşuluk ilişkileri temelinde tam normalleşmeye ulaşabileceğini söyledi: “Bölgemizde iyi komşuluk ilişkileri temelinde tam normalleşme hedefimize ulaşabileceğimize yürekten inanıyorum. Türkiye-Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerini bir an önce ısıtmak ve bu sorunu çözmek istiyoruz" dedi.

 

Putin'in seferberlik emirleri ve yansıması. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 70 yaşına gelirken kendini kendi yarattığı bir fırtınanın ortasında buluyor: Ordusu Ukrayna'da aşağılayıcı yenilgiler alıyor. Yüz binlerce Rus, seferberlik emrinden kaçıyor ve üst düzey teğmenleri, askeri liderlere alenen hakaret ediyor.

Manevra alanını daraltan Putin, defalarca Rusya'nın Ukrayna'daki kazanımlarını korumak için nükleer silahlara başvurabileceğinin sinyallerini verdi - 22 yıllık iktidarı boyunca tekrarladığı istikrar iddialarını paramparça eden üzücü bir tehdit.

Yönetici sınıf arasında geniş temasları olan ve uzun süredir siyasi danışman olan Stanislav Belkovsky, işgali “Putin, rejimi ve Rusya Federasyonu için kendi kendini yok etme” mekanizması olarak nitelendirdi.

Rus ordusu, Batı silahlarıyla donanmış Ukrayna kuvvetlerinin darbeleri altında geri çekilirken, Putin dört Ukrayna bölgesini ilhak ederek ve çökmekte olan cephe hattını desteklemek için 300.000 yedek askerin kısmi seferberliğini ilan ederek riskleri artırdı.

Kötü organize edilmiş çağrı, geniş bir kaosu tetikledi. Ordu, birçoğuna tıbbi kitleri ve diğer temel malzemeleri kendileri satın almaları söylenen ve cepheye gönderilmeyi beklerken yerde uyumaya bırakılan yeni askerler için malzeme sağlamakta zorlanıyor.

Carnegie Vakfı'nın kıdemli üyelerinden Andrei Kolesnikov, seferberliğin Putin'in temel destek tabanını aşındırdığını ve potansiyel siyasi çalkantılara zemin hazırladığını belirtti. “Kısmi seferberlikten sonra, sistemi istikrara kavuşturduğunu kimseye açıklamak imkansız. İstikrarın temelini bozdu” dedi.

-İlhak sorunu. Putin, Ukrayna ve Batılı müttefiklerini geri çekilmeye zorlamak ve yeni ilhak edilen Ukrayna topraklarını savunmak için "mümkün olan tüm araçları" kullanmakla tehdit etti.

ABD ve müttefikleri, Putin'in tehditlerini ciddiye aldıklarını ancak Batı'yı Ukrayna'yı terk etmeye zorlamak için şantaj olarak tanımladıkları şeye boyun eğmeyeceklerini söylediler. Ukrayna, Rus söylemine rağmen karşı taarruzunu sürdürme sözü verdi.

Kolesnikov, Putin'in nükleer tehditlerini artan çaresizliğin bir yansıması olarak nitelendirdi. Kolesnikov, "Bu onun için son adım, bir anlamda bu bir intihar hareketi" dedi: "Eğer adım atmaya hazırsa, Stalin'den bile beter bir diktatöre tanık oluyoruz demektir."

Demokratik Senatör Kampanya Komitesi için bir bağış toplantısında Joe Biden, John F. Kennedy'nin başkan olduğu 1962 Küba füze krizinden bu yana riskin bu kadar yüksek olmadığını ve retorikte yönetiminin diğer üyelerinden daha ileri gitmediğini söyledi. Biden New York'ta yaptığı açıklamada, "Kennedy ve Küba Füze Krizinden bu yana Armageddon ihtimaliyle karşı karşıya kalmadık" dedi. Biden, “Taktik bir nükleer silahı kolayca kullanma ve Armageddon ile sonuçlanmama yeteneği diye bir şey olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve NATO'dakiler de dahil olmak üzere Batılı yetkililer, Rusya'nın nükleer silah konuşlandırmasının sonuçları konusunda uyardılar. NATO askeri komitesi başkanı Hollandalı Amiral Rob Bauer Çarşamba günü Varşova Güvenlik Forumu'nda yaptığı açıklamada, "Yanıt, Rusların yaptıklarından pişman olacağı şekilde olacak" dedi: "Ve bence bu son derece önemli."

Çin'in Rusya'nın azalan etkisinden çıkarı. Bir süredir şüphelenilen şey şimdi açığa çıktı: Çin'in Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle ilgili “endişeleri” var. Bu pek büyük bir sürpriz olmasa da, bu kabulün kaynağı ve yeri: Vladimir Putin'in kendisinin böyle bir açıklama yapmasını çok az kişi beklerdi - ve belki de Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (SCO) yıllık zirvesinde böyle bir açıklama yapması ihtimali daha da azdı.

Çin, indirimli Rus petrol ve gaz ithalatından yararlandı, ancak Kazakistan ve Rusya üzerinden Avrupa'ya olan ana kara ticaret yolları kesintiye uğradı. Dünya çapında artan enflasyon ve küresel bir durgunluk olasılığı da Çin gibi ihracata yönelik bir ekonomi üzerinde ağırlık oluşturmalıdır. Pekin, siyasi anlamda Moskova'nın enerji şantajının batıya uyguladığı baskıyı takdir edebilir, ancak ekonomik olarak her zaman küresel ekonomide istikrarı desteklemiştir. Bu, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı nedeniyle derinden sarsıldı ve sonuçları, derinliği ve uzun ömürlülüğü konusunda tahmin edilemez olmaya devam ediyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya odaklanması ve Putin'in bunu batıyla bir medeniyet mücadelesi olarak çerçeveleme tercihi, Çin'in etkisini başka yerlerde - Rusya'nın pahasına geliştirmesi için fırsatlar yarattı. Başkan Xi Jinping'in devlet adamlığını sürdürebilmesi ve Çin'in küresel istikrar için çalışmaya hazır olduğu hakkında konuşabilmesi, Rusya'nın Çin'in Xi'nin şikayet ettiği istikrar eksikliğinin nedenlerinden biri konusunda endişeleri olduğunu kabul etmesi, Putin için küçük düşürücü olmalı.

Bu, Rusya ile Çin arasındaki değişen güç dengesinin genel bir işaretidir. Ve hiçbir yerde Orta Asya'dan daha açık değil - ve bu yüzden Putin'in kabul edildiği yer de önemli.

ABD'nin petrol fiyatlarına olan ilgisi iki açıdan: Kendi enflasyonu ve Rusya'nın çıkarları. Petrol Cuma günü yükseldi ve OPEC+'nın resesyon ve artan faiz oranlarına ilişkin endişelere rağmen 2020'den bu yana en büyük arz kesintisini yapma kararıyla desteklenen art arda ikinci haftalık kazancına yöneldi.

Doların gücü, petrolü diğer döviz sahipleri için daha pahalı hale getirir ve petrol ile diğer risk varlıkları üzerinde baskı oluşturma eğilimindedir. Yatırımcılar, ABD faiz oranlarının daha ne kadar artması gerektiğine dair ipuçları için ABD tarım dışı istihdam raporuna da bakıyor.

ABD Başkanı Joe Biden Perşembe günü OPEC+'nın planlarından duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi ve kendisi ve yetkililer, ABD'nin fiyatların yükselmesini önlemek için tüm olası alternatifleri aradığını söyledi.

-ABD enflasyonu üzerindeki etkisi. Rystad Energy'nin kıdemli başkan yardımcısı Jorge Leon, Brent ham petrolünün Aralık ayına kadar varil başına 100 dolara ulaşması gerektiğini söyledi. Bu, 89 dolarlık daha önceki bir tahminden yüksek.

Bazı OPEC+ ülkeleri kotalarını üretemediği için günlük 2 milyon varillik kesintinin bir kısmı yalnızca kağıt üzerinde. Böylece grup, fiili kesintilerde günde sadece yaklaşık 1,2 milyon varil teslim edebilir. Leon, bunun fiyatlar üzerinde hala "önemli" bir etkisi olacağını söyledi. Bir notta, “Daha yüksek petrol fiyatları kaçınılmaz olarak küresel merkez bankalarının mücadele ettiği enflasyon sorununa eklenecek ve daha yüksek petrol fiyatları ekonomiyi soğutmak için faiz oranlarını daha da artırma hesabını etkileyecek” dedi.

Bu, Avrupa'da büyük ölçüde Rusya'nın ısıtma, elektrik ve fabrikalarda kullanılan doğal gaz arzını kesintiye uğratmasına bağlı bir enerji krizini şiddetlendirecek ve benzin fiyatlarını dünya çapında artıracaktır. Bu enflasyonu körüklediğinden, insanların yiyecek ve kira gibi diğer şeylere harcayacakları daha az para var.

-Rusya için ne anlama geliyor? Analistler, ittifaktaki OPEC üyesi olmayan ülkeler arasında en büyük üretici olan Rusya'nın, tavan fiyattan önce yüksek petrol fiyatlarından yararlanacağını söylüyor. Rusya'nın petrolü indirimli satması gerekiyorsa, en azından indirim daha yüksek bir fiyat seviyesinde başlar.

Bu yılın başlarındaki yüksek petrol fiyatları, Rusya'nın arzından kaçınan Batılı alıcılardan kaybettiği satışlarının çoğunu telafi etti. Ülke ayrıca tipik Batı satışlarının üçte ikisini Hindistan gibi yerlerdeki müşterilere yeniden yönlendirmeyi başardı.

Ancak Uluslararası Enerji Ajansı'na göre Moskova, Haziran'da 21 milyar dolardan Temmuz'da 19 milyar dolara, fiyatlar ve satış hacimleri düştüğü için Ağustos'ta 17.7 milyar dolara düştü. Rusya'nın devlet bütçesinin üçte biri petrol ve gaz gelirlerinden geliyor, bu nedenle tavan fiyat önemli bir gelir kaynağını daha da aşındıracak.

Bu arada, Rusya ekonomisinin geri kalanı yaptırımlar ve yabancı işletmelerin ve yatırımcıların geri çekilmesi nedeniyle küçülüyor.

Suudiler'in tutumu ve ABD'nin yanıtı

-OPEC'in kesintisine göre. ABD ara seçimlerinden bir hafta önce, 1 Kasım'da yürürlüğe girecek olan kesintilerin zamanlaması ve piyasadan günde iki milyon varile kadar çıkaran yoğunlukları, muhtemelen Suudi Arabistan'ın Biden'a baskı yapma isteğini yansıtıyor. Riyad, ABD'nin siyasi manzarası konusunda naif değil. OPEC+ neredeyse kesinlikle aynı genel hedefine ulaşabilirdi, ancak ABD ara seçimlerinden kısa bir süre sonra harekete geçmek için bekledi.

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman (MBS), hem Çin hem de Rusya'nın genel olarak dünyaya nasıl katıldığına benzer şekilde, işlemsel olan küresel angajman tercihini göstermeye devam ediyor. Sorun şu ki, Washington geleneksel olarak dış politikayı böyle yürütmez, uzun vadeli stratejik ilişkileri tercih eder.

MBS, karar verme sürecinin daha geniş küresel bağlamını da kesinlikle kabul ediyor. Riyad'ın kesintileri desteklemesi, dünyanın ABD'nin Rusya'nın Ukrayna'da başarılı bir şekilde savaşma kabiliyetine meydan okumak için çalıştığını bildiği bir zamanda Moskova'yı aktif olarak desteklemek için bilinçli bir kararı yansıtıyor.

Kaçınılmaz olarak Riyad, kesintilerin Suudi Arabistan'ın çıkarına olduğunu iddia edecek ve bu doğru olabilir. Kısa vadede, yaklaşan bir küresel durgunluk, daha fazla arzın habercisi olabilir ve petrol fiyatlarını daha da aşağı itme riskini taşıyabilir.

Uzun vadede, fosil yakıtlardan uzaklaşan küresel enerji geçişleri hızlanırken, Riyad, ekonomisinde reform yapmak için gereken geliri elde etmek için yüksek petrol fiyatlarından fayda elde etmenin yalnızca birkaç yılı kaldığını düşünebilir.

-Askeri olarak. Riyad'ın düşüncesi buysa, davranışı şu anda Rusya ile ittifak kurarak ulusal güvenlikte kaybedecek bir şeyi olmadığına dair bir inancı gösteriyor. Amerika Birleşik Devletleri güvenlik şemsiyesini Suudi Arabistan'dan derhal geri çekmek için aceleci ve akılsızca bir karar verirse, Washington Pekin'in bu boşluğu doldurmasını görme riskiyle karşı karşıyadır.

Öte yandan, Pekin uzun zamandır güvenlik garantörü rolünü oynamakta tereddüt ediyor ve Çin, ABD'nin ayrılması durumunda ortaya çıkacak olan donanım boşluğunu tamamen dolduramıyor - özellikle de Çin'in hala kendi füze savunmasını geliştirmekte olduğu bir alan olan füze savunması için.

Bu amaçla, daha büyük soru, tıpkı Fransız Rafale jet üreticisi Dassault Aviation'ın jetlerini kısa süre içinde satmak için Birleşik Arap Emirlikleri ile anlaşmaya varması gibi, Avrupa Birliği ülkelerinin askeri donanım boşluğunu doldurmak için atlamaya çalışıp çalışmayacağıdır: Abu Dabi, ABD yapımı F-35'i satın alma anlaşmasını iptal ettikten sonra. Eğer öyleyse, ABD'nin Suudi Arabistan ile olan ilişkisinin sınırlarını yeniden tanımlama gücünü zayıflatacak; Aksi takdirde, ABD, Riyad'ı Washington ile stratejik bir şekilde yeniden ilişki kurmaya mı yoksa daha işlemsel bir ilişkiyi kabul etmeye mi zorlayacağına karar vermek zorunda kalacak.

Riyad, petrol fiyatlarıyla ilgili ekonomik meselelerin ABD'ye dayandığı güvenlik gerekliliklerinden farklı olduğuna içtenlikle inanabilir. Ancak Washington için ekonomik güvenlik, ulusal güvenliğin çok önemli bir parçasıdır. Bu amaçla, MBS'nin dikkatli olması gerekiyor. Biden yönetiminin kritik bir müttefik olması gereken bir ülkeden ne kadarını kabul edeceğinin sınırları var.

-ABD yanıtı.  Beyaz Saray, OPEC+'ın Washington'u küresel petrol arzında keskin kesintilerle kızdırmasından bir gün sonra, Biden yönetiminin ABD Stratejik Petrol Rezervi'nden yeni salımlar da dahil olmak üzere enerji fiyatlarını sınırlamaya yönelik yanıtları dikkate almasından sonra hiçbir eylemin masadan kalkmadığını söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Ekonomik Konseyi direktörü Brian Deese, kararı "gereksiz ve yersiz" olarak nitelendirdi ve ABD'nin geçen yıl 200 milyon varilden fazla aşağı çekilmiş olan stratejik stokundan daha fazla satış yapmaya ağırlık verdiğini söyledi.

Perşembe günü Biden, ziyaretten pişman olmadığını söyledi. “Gezi esasen petrol için değildi. Gezi Ortadoğu, İsrail ve pozisyonların rasyonelleştirilmesi hakkındaydı. Ancak bu bir hayal kırıklığı ve sorunlar olduğunu söylüyor” dedi.

Demokrat Senato çoğunluk lideri Chuck Schumer şunları söyledi: “Suudi Arabistan'ın [Rus Devlet Başkanı Vladimir] Putin'e Ukrayna'ya karşı alçak ve gaddar savaşını sürdürmeye yardım etmek için yaptıkları, Amerikalılar tarafından uzun süre hatırlanacak.” OPEC üyelerine karşı fiyat sabitleme eylemlerinden yasal korumaları kaldıracak mevzuata atıfta bulunarak, "NOPEC tasarısı da dahil olmak üzere, bu korkunç ve derinden alaycı eylemle en iyi şekilde başa çıkmak için tüm yasal araçlara bakıyoruz" diye ekledi.

Biden, Venezuela'ya yönelik yaptırımların hafifletilmesinin düşünülüp düşünülmediği sorusuna, "Birçok alternatif var - henüz karar vermedik" dedi.

Bu nedenle ABD, ülkede faaliyet gösteren son büyük ABD petrol üreticisi Chevron'un oraya petrol pompalamasına izin vermek için Venezuela'ya yönelik yaptırımları gevşetmeye çalışıyor olabilir. Milyonlarca varil Venezüella petrolü, Rusya'nın kaybettiği stokları telafi edebilir. Ancak önce Venezüella cumhurbaşkanı Nicolás Maduro, 2024'te özgür ve adil bir cumhurbaşkanlığı seçimi için çalışmak için ülkenin muhalefetiyle görüşmeleri sürdürmeyi kabul etmeli.

Sonuç? Rusya'nın düşüşü, barış gücü olarak hareket ettiği ülkeleri tedirgin ediyor. Asker sevkiyatı nedeniyle, söz konusu bölgeler çatışmalarını yeniden canlandırıyor. Perşembe günü, EPC bu tür konuları tartıştı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya'nın yerini almayı ve komşu ülkelerle arabulucu olmayı teklif etti.

Hem düşmanlarından hem de müttefiklerinden gelen eleştirilerle karşı karşıya kalan Putin, tek çıkış yolunun taktik nükleer silahlar kullanmak olduğunu düşünebilir. Batı, bu tür eylemlerin kendisi için ne kadar yıkıcı olabileceği konusunda kesin bir yanıt verdi. Üstelik Çin bile Putin'in savaşı bu boyutlara yükseltmesine verdiği desteği, Çin ekonomisine derinden zarar vereceği için geri çevirdi.

Petrolde tavan fiyat açıklayan Rusya'ya yönelik yeni yaptırımların aynı gün, OPEC toplantısında artan faiz oranları ve küresel durgunluk korkusu nedeniyle petrol üretimini azaltacağı duyuruldu. ABD, hayal kırıklıklarını kesin bir dille ifade etti ve bu eylemi Rusya ile ittifak yapmak olarak değerlendirdi. Ara seçimlerden bir hafta önce 1 Kasım'da kesinti yapılması planlanmasına rağmen, bu petrol fiyatlarının bir miktar yükselmesine neden oldu. Bu durum küresel enflasyona daha fazla zarar verecek ve dünyayı Suudi Arabistan'ın kesintinin nedeni olduğunu söylediği küresel resesyona yaklaştıracak.

Kaynak:Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Ankara Gazetesi