MENÜ
Ankara 21°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kritik zirve sonrası gündem Fed ve TCMB
Ekonomi
15 Haziran 2021 Salı 09:45

Kritik zirve sonrası gündem Fed ve TCMB

Piyasalar enflasyonun geçici olduğu ve Fed’in genişleyici para politikalarında kısa dönemde ani durma olmayacağına ikna olarak risk algısında iyimserliklerini sürdürmektedir.

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ

Zaman Parite Haber Beklenti Önceki
09:00  GBP  Ortalama Gelir Endeksi (Nis)  4,9%  4,0%
09:00 GBP İşsizlik Oranı (Nis) 4,7% 4,8%
11:00 TRY Bütçe Dengesi (May)   -16,90B
15:15 GBP BoE Başkanı Bailey Konuşması    
15:30 USD Çekirdek Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) (Aylık) (May) 0,5% 0,7%
15:30 USD Çekirdek Perakende Satışlar (Aylık) (May) 0,2% -0,8%
15:30 USD Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) (Aylık) (May) 0,6% 0,6%
15:30 USD Perakende Satışlar (Aylık) (May) -0,7% 0,0%
16:15 USD Sanayi Üretimi (Aylık) (May) 0,6% 0,5%
23:30 USD Amerikan Petrol Enstitüsü Haftalık Ham Petrol Stokları   -2,108M

 

“PİYASANIN ROTASI”

Kritik Zirve Sonrası Gündem Fed ve TCMB

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 176,200,591 – tedaviye pozitif cevap veren 122,064,201 – ölü sayısı 3,808,994 kişiye ulaşmıştır.

Piyasalar enflasyonun geçici olduğu ve Fed’in genişleyici para politikalarında kısa dönemde ani durma olmayacağına ikna olarak risk algısında iyimserliklerini sürdürmektedir. ABD endekslerinden özellikle teknoloji odaklı yükseliş öne çıkarken, bu durum S&P500 endeksinin tüm zamanların yüksek seviyesine taşımıştır. ABD endekslerinde risk algısı pozitif olurken, ana beklenti bu hafta gerçekleşecek olan Fed toplantısı ve Powell konuşması olmaktadır. ABD 10 yıllık tahvil faizi geçen Perşembe günü 3 ayın düşük seviyesini test ettikten sonra yukarı yönlü toparlanırken, %1,4923 yüksek seviyesi ile %1,50 psikolojik seviyesini zorlamaktadır. Fed öncesinde %1,45 - %1,50 bölgesi hareketi etkin olmaktadır.

BoJ’un bu hafta gerçekleşecek olan toplantısında pandemi yardım programının süresinin uzatılabileceğine ilişkin haber akışı bulunurken, faiz oranında herhangi bir değişiklik beklemiyoruz.

Biden – Erdoğan arasında kritik görüşme gerçekleşirken, gündem olarak Fed ve TCMB faiz kararlarına odaklanılacaktır.

ABD Başkanı Biden açıklamalarda bulundu;

  • Pozitif ve verimli bir toplantı yaptık. Toplantının çoğu baş başaydı
  • Ekiplerimiz görüşmelere devam edecek, Türkiye ile ABD arasında gerçek bir ilerleme kaydedeceğimize inanıyorum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu;

  • S-400'de bizim düşüncemiz daha önce neyse, aynı düşünceyi Sayın Başkan'a ifade ettim, F-35 konusunu da aynı şekilde ifade ettim.
  • İki müttefike ve stratejik ortağa yakışır şekilde, doğrudan diyalog kanallarını, etkin ve düzenli şekilde kullanma konusunda mutabık kaldık. Türkiye-ABD ilişkilerinde çözülemeyecek hiçbir mesele olmadığını, iş birliği alanlarımızın sorun başlıklarından daha geniş ve zengin görünüm sergilediğini düşünüyoruz. Ortak çıkarlara sahip olduğumuz alanlardaki iş birliği imkanlarını yapıcı bir yaklaşımla ele aldık. Son derece yararlı ve samimi bir görüşme oldu. İlerleyen dönemlerde iş birliğimizi artıracağız. Biden ile görüşme, ilişkilerin devamı açısından olumlu. Kendisini ayrıca Türkiye'ye davet ettim, gelebileceğini söyledi.
  • Küresel istikrarın muhafazasında NATO'nun hem belirleyiciliği hem de üstlenmesi gereken sorumluluklar artmıştır. Dönem, sorumluluktan kaçma değil, elini taşın altına koyma dönemidir. NATO'yu askeri bakımdan daha muhkem hale getirirken siyasi boyutunu da tahkim edecek adımların atılması yönünde kararlar aldık. Akdeniz'den Karadeniz'e, Avrupa'dan Asya'ya, NATO'nun sağladığı güvenlik şemsiyesine ihtiyaç duyulan her yerde ittifak aktif rol üstlenmelidir.
  • Türkiye DEAŞ belasına karşı göğüs göğüse mücadele etmiş, Suriye'nin kuzeyinden bu örgütün sökülüp atılmasını sağlamış tek NATO müttefikidir. Sınır ötesi operasyonlarımız sayesinde, 8 bin 200 kilometrekareden fazla alanı terörden arındırdık. Terör meselesinde örgütler arasında ayrım yapan, iyi terörist-kötü terörist sınıflamasına giden çarpık anlayış, mevcudiyetini ne yazık ki koruyor. Böyle ikircikli bir tavrın terörü yok edemeyeceği, bilakis terör örgütlerine cesaret vereceği açıktır.
  • Kaynak ülkelere teslim ettiğimiz teröristlerin hiçbir tahkikata uğramadan serbestçe dolaşabilmesi, hatta kimi ülkelerde terör eylemi yapabilmesi büyük bir zafiyettir. Gerek zirve hitabımızda gerek ikili görüşmelerimizde, PYD/PKK'ya verilen desteğin artık sonlandırılması gerektiğini açıkça dile getirdik. Temennimiz, tüm müttefiklerimizin sığ siyasi hesapları artık bir yana bırakıp, Türkiye ile tam bir dayanışma sergilemesidir.

Hafta genelinde takip edilecek başlıklar;

  • Fed Faiz Kararı: Fed faiz kararını 16 Haziran Çarşamba günü saat 21.00’de açıklayacaktır. GCM Yatırım Araştırma beklentimiz faiz oranında herhangi bir değişiklik olmaması yönündedir. Faiz kararı sonrası saat 21.30 Fed Başkanı Powell konuşmasını yapacaktır. Konuşmasında enflasyonun geçici olduğu temasına vurgu beklerken, varlık alımlarına ilişkin sinyaller gelmesini bekliyoruz.
  • TCMB Faiz Kararı: TCMB faiz kararını 17 Haziran Perşembe günü saat 14.00’te açıklayacaktır. GCM Yatırım Araştırma beklentimiz %19 politika faizinde herhangi bir değişiklik olmaması yönündedir. TCMB’nin enflasyona odaklı para politikasında sıkı duruş mesajı verip vermeyeceğini izleyeceğiz.
  • ABD Hazine Bakanı Yellen, 2022 Federal Bütçe Sunumu
  • BoJ Faiz Kararı: BoJ faiz kararını 18 Haziran Cuma  günü açıklayacaktır. GCM Yatırım Araştırma beklentimiz  faiz oranında herhangi bir değişiklik olmaması yönündedir.

Fiyatlama dinamikleri;

  • S&P500 endeksi 4251 seviyesinde fiyatlanmaktadır.  Kısa dönemli olarak 4150 üzerinde kalıcılık pozitif olabilir.
  • ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,4855 seviyesinde bulunurken, 10 yıllık başa baş tahvil faizi (enflasyon algısı için takip!) %2,3725 seviyesinde bulunmaktadır.
  • EURUSD paritesi 1,2125 seviyesinde bulunmaktadır.
  • Dolar temasında  (klasik $ endeksi) 90 seviyesinde hareket sürmektedir. (psikolojik algı 90 seviyesi üzeri veya altı!)
  • Altın $1865 ile $1900 psikolojik seviyesi altında hareket etmektedir. 
  • Gümüş $27.72 seviyesi ile $28 psikolojik seviyesi altında hareket etmektedir. 
  • Altın / gümüş rasyosu 67.30 seviyesinde bulunmaktadır.
  • USDTRY paritesi 8,4781 seviyesi ile 8.50 seviyesi altında hareket etmektedir.
  • Türkiye 5 yıllık CDS 376.01 ile 400 seviyesi altında hareket etmektedir. 

Türkiye tarafında corona virüsü toplam vaka sayısı 5,336,073 kişiye çıkarken, ölü sayısı 48,795 kişiye ulaşmıştır. Toplam test sayısı 57,223,789 kişiye ulaşırken, günlük hasta sayısı (428) 500 kişi altında bulunmaktadır.

Toplam Yapılan Aşı Sayısı             : 34.617.404

1.Doz Uygulanan Kişi Sayısı         : 20.842.991

2.Doz Uygulanan Kişi Sayısı         : 13.774.413

 

Bakan Koca: İŞÇİ VE MEMURLARIN TAMAMI için yarın yeni bir gün başlıyor. SGK kayıtlı tüm çalışanlar… YARIN İLK İŞİMİZ aşı randevusu almak olsun!

Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi