MENÜ
Ankara 10°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kamu Görevlilerine Avukatlık Stajı ve Kanun Değişiklikleri Yürürlüğe Girdi
Asayiş
27 Kasım 2024 Çarşamba 14:10

Kamu Görevlilerine Avukatlık Stajı ve Kanun Değişiklikleri Yürürlüğe Girdi

Yargı sistemine ilişkin düzenlemeler içeren Noterlik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

TBMM Genel Kurulu'nda 14 Kasım’da kabul edilen yeni yasa ile kamu kurumlarında çalışanlar, adli ve idari yargı hakim ve savcıları dışında, görev yerleri değişmeden mahkemelerde avukatlık stajı yapabilecek. Staj süreci boyunca, ilgililer aylıksız veya ücretsiz izinli olabilecek ve yıllık izinler de talep üzerine kullanılabilecek. Kamu görevi ile staj arasındaki dengeyi sağlamak amacıyla, çalışma saatleri ve izinler kamu kurumları tarafından düzenlenecek. Eğer aynı anda staj yapmak kamu görevine zarar verecekse, ilgililere izin verilebilecek.

Sözleşmeli personel, memur kadrosuna geçiş yaptıktan sonra bu düzenlemelerden faydalanabilecek. Aylıksız izinler, diğer mevzuat sınırlamalarına tabi olmayacak. Kamu kurumlarındaki stajyerlerin izin süreleri ve çalışma saatleri, Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenen yönetmeliklerle düzenlenecek.

Noterlere ilişkin yeni düzenlemeler de dikkat çekiyor. Noterlerin tatil günlerinde çalışması, Adalet Bakanlığı’nın yönetmeliğiyle belirlenecek. Ayrıca, noterlik ücret tarifesi her yıl ocak ayında belirlenerek uygulanacak. Ödemeler nakit veya banka kartlarıyla yapılabilecek ve vergi, harçlar gibi işlemler için beyannameler her ayın ilk beş iş günü içinde verilmek üzere sadeleştirilecek. Ayrıca noterlik işlemleri ve belgeleri, güvenli elektronik imza ile Türkiye Noterler Birliği’ne kaydedilecek.

Türk Medeni Kanunu'nda yapılan değişikliklerle, adı değiştirilen kişilerin kaydı nüfus siciline yapılacak ve ilan edilecek. Boşanma davalarının reddedilmesinden sonra ortak hayatı yeniden kuramayan çiftlerin boşanabilmesi için gerekli süre 3 yıldan 1 yıla indirildi.

Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ve Bölge Adliye Mahkemeleri'nde yapılan düzenlemelerle, Cumhuriyet başsavcıvekili atamaları daha esnek hale getirildi. Ayrıca, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yapılan değişiklikle, sanığa ek savunma hakkı bildirimi yapılması sağlanacak. Devlet üniversiteleri, Çocuk İzlem Merkezleri (ÇİM) kurabilecek.

Ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerin eğitim hakkı genişletildi. Kapalı ceza infaz kurumlarında eğitim programlarına katılabilecek hükümlüler, çevrim içi veya yüz yüze sınavlara girebilecek. Açık ceza infaz kurumları ve çocuk eğitimevlerinde kalan hükümlüler, eğitimden yararlanacak ve sınavlara katılacak. Bu süreç, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulunun görüşü alınarak düzenlenecek.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi