MENÜ
Ankara 10°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İstanbul'da büyük gün! Başkan Erdoğan'dan peş peşe müjdeler...
Türkiye
20 Nisan 2020 Pazartesi 14:35

İstanbul'da büyük gün! Başkan Erdoğan'dan peş peşe müjdeler...

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, videokonferans yöntemiyle gerçekleştirilen Başakşehir Şehir Hastanesi'nin açılışını yaptı.Başkan Erdoğan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'tan brifing aldı.

Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

Başakşehir Şehir Hastanemizin hizmete giren ilk etabının ülkemize, milletimize, İstanbulumuza hayırlı olmasını diliyorum. Hastanemizin inşasında emeği geçen kurumlarımızı, firmalarımızı, işçisinden mühendisine herkesi tebrik ediyorum.Malum burası yap-işlet-devret anlayışıyla yapıldı. Onun için Rönesans ve ortağına da şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Zira temelini attığımız günden bu yana bu işi başaramayacaklar diyenler çıktı. Ama hamdolsun bu işi güçlü Türk müteahhitleriyle ve yabancı ortakla başardık ve ilk etabını bugün açıyoruz. İkinci etabını da mayıs ayının 20'sinde açacağız.

Dünyanın koronavirüs salgınıyla adeta kavrulduğu bir dönemde bu açılışı yapmamız şüphesiz çok daha önemlidir. Gelişmiş ülkelerin sağlık sistemlerinin dahi çöktüğü, insanların evlerinde, hastane koridorlarında yetersiz müdahale sebebiyle öldüğü bir dönemde elimizdekinin kıymetini iyi bilmeliyiz.

Türkiye yatak ve doktor sayısında değilse bile yoğun bakım yatağı sayısındaki üstünlüğüyle bu sürece gerçekten oldukça avantajlı girmiştir. Şu anda bu hastanemizin 1500'ün üzerinde yatak kapasitesi var. Kendi kendimize yeterli olmanın ötesinde dostlarımıza yardım eli

uzatacak seviyede bulunmamızın önemini bizzat yaşayarak görüyoruz. Büyük ideallerle kurulmuş birliklerin, küresel yapıların, uluslararası kuruluşların anlamını yitirdiği bir dönemde Türkiye kendi ayakları üzerinde durarak gücünü göstermiştir. Tabi bu başarının gerisinde özellikle şu 18 yılda kurduğumuz altyapı, özellikle de hükümet dönemimizde attığımız adımların inşa edilen eserlerin çok büyük önemi var.

Bu dönem içerisinde kararlı bir adım attık. Fakat bir kongre merkezine panellerle ayrılmış hastane yapacağız demedik. Yeşilköy havalimanının bir bölümüne 45 günde, tek odalı olmak üzere 1005 yataklı hastane inşa edeceğiz dedik. Şu anda yoğun bir şekilde çelik konstrüksiyondan oluşmak kaydıyla bu hastanemizin inşaası devam ediyor. Aynı şekilde Sancaktepe'de, aynı oda sayısına sahip bir başka hastaneyi daha yapıyoruz. Bunlar her odasında gerekli olan banyosu, tuvaletiyle birlikte bütün ihtiyaçlara cevap verecek şekilde yapılıyor. Bir şeyi daha hatırlatmam lazım. Yeşilköy'de aynı zamanda hava ulaşımı, aynı şekilde Sancaktepe'de hava ulaşımı olacak şekilde tedbirimizi aldık. Ve Sancaktepe'de 2 ulaşım imkanımız var. Bir taraftan malum Sabiha Gökçen, bir tarafta kendi bitişiğindeki pist var. Yeşilköy'de ise böyle bir sıkıntımız yok. Bununla birlikte uluslararası camiaya da hizmet verme imkanını yakalayacağız. Sadece bugüne değil 10 yıl sonrasına da cevap verecek bir yatırımı yapıyoruz.

Hükümete geldiğimizde milletimize Türkiye'yi eğitim, sağlık, adalet ve emniyet temelleri üzerinde yükselteceğimizin sözünü vermiştik. Sağlık alanında yaptığımız reformlarla hem alt yapıyı hem sistemi güçlendirdik. Bir de Derince'de devlet hastanesinin yanında 250 yataklı bir hastaneyi aynı şekilde Sancaktepe'deki gibi inşa ediyoruz. Bir diğeri de Sultan Abdülhamid'in Hadımköy'de inşa ettiği bir hastaneyi bunu da 150 odalı şu anda bunun da restorasyonu yapılıyor. Mesele şu: Tarihi toprağa gömmeyelim, onları yeniden kazanalımki gelecek onunla iftihar etsin.

Ülkemizde genel sağlık sigortası kapsamı dışında kalan neredeyse kimse yoktur. Gücü olan primini ödeyerek, gücü olmayanın primini devlet üstlenerek herkesi bu şemsiyenin altında topladık. Az önce animosyonda da dinledik. Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmayan devlet olmayan cihanda bir nefes sıhhat gibi.

Kanuni Allah rahmet etsin. Bir devleti Aliye Osmaniye'yi sağlıklı nefese feda etmenin anlayışıyla yönettiler. İşte biz de aynı anlayışla ülkemizi yönetiyoruz. Eskiden kelimenin tam anlamıyla dökülen şifa değil dert kapısı olan hastanelerimizi binasından ambulansına, ambulansından personeline kadar tamamen yeniledik. Bununla kalmadık hayalimiz olan şehir hastanelerini kurmaya başladık. Ne zamanki bu ülkede başbakan oldum o süreçte hep bunu söyledim. Şehir hastaneleri benim hayalimdir dedik. O günden itibaren şehir hastanelerimizi inşa ederek her geçen gün asgari tüm büyükşehirlerimizde bunu yapacağız. Bunun dışında da yine bazı şehirlerde de bu şehir hastanelerimizi inşa edeceğiz.

Artık tüm dünyanın hayranlıkla takip ettiği kamu özel iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz bu proje kapsamında bugüne kadar 10 şehir hastanesini hizmete aldık. Yozgat, Isparta, Mersin, Adana, Kayseri, Elazığ, Manisa, Eskişehir, Ankara, Bilkent ve Ankara etnik bitmek üzere, Bursa Şehir Hastanelerimizin toplam yatak kapasitesi 13 bin 417'dir. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Başakşehir Şehir hastanemiz ise 2 bin 682 yatak kapasitesiyle bu rakamı 16 bin 99'a çıkarıyor. İnşası devam eden 8 şehir hastanemizin büyük bölümünü bu yıl sonuna kadar, kalanlarını da önümüzdeki yıl hizmete almayı planlıyoruz.

Hem bina, hem cihaz, hem hizmet kapasitesi bölümünde en üst seviyede yer alan şehir hastanelerimiz aynı zamanda ülkemizin sağlık turizmininde lokomotifleri olacaklardır.

Salgın süreci Türkiye'nin sağlık altyapısı gücü yanında sağlık hizmetlerinin ücretsiz verilmesinin önemini de göstermiştir. Az gelişmiş ülkelerin vatandaşları zaten kayda değer bir sağlık hizmeti alamıyor.Gelişmiş ülkelerde ise ancak parası olanlar yeterli sağlık hizmetine sahip olabiliyor. Türkiye'de tamamen ücretsiz olan pek çok teşhis ve ilaca erişimin batı ülkelerinde nasıl büyük meblalarla ulaşılabildiğine hergün örneklerle rastlıyoruz. Ülkemizde 1.5 milyon vatandaşımızın ücretsiz şekilde evde bakım hizmeti alabildiğini söylediğimiz batılı dostlarımız sadece buna bile inanmakta güçlük çekiyor. Kovid-19 hastalığının teşhisinde çok önemli olan bilgisayarlı tomografi cihazının ülkemizdeki mevcudu tüm Avrupa'daki toplam sayıdan daha fazladır. Diğer ülkelerde ciddi paralar ödenerek gidilebilen hastanelerin hizmet standartları ülkemizdeki şehir hastanelerine ancak ulaşabiliyor. Hükümete geldiğimizde bu ülkede doğru dürüst ambulans bile yoktu. Bugün 5 bin 400 tam donanımlı araç ve 19 hava aracı ile en modern ambulans filolarından birine sahibiz. Sağlık çalışanlarımızın sayısını son alımlarla 1 milyon 100 bine yaklaştırarak sadece alt yapımızı değil insan kaynağımızı tahkim ettik.

Bugün 1526 hastane, yaklaşık 4 bin tedavi kurumu, 15 binin özellikle 1'inci derece sağlık kuruluşu ile ülkenin her yerinde sağlık hizmeti veriyoruz. Eskiden sadece İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde alınabilen sağlık hizmetleri bugün en ücra yerlerdeki ilçelere kadar yayılmış durumdadır.

Türkiye'nin sağlık harcamalarına ayırdığı miktar 2002 yılında 19 milyar lirayı bile bulmazken bugün 190 milyar liraya kadar ulaştı. Sağlık hizmetlerinden memnuniyet durumu ise yüzde 70'lerin üzerine çıktı.

Hangi açıdan bakarsanız bakın Türkiye sağlık hizmetlerinde bir destan yazmıştır. Aynı hizmeti adaletten eğitime, eğitimden enerjiye kadar her alanda rastlamak mümkündür. Ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştırarak dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirerek evlatlarımıza çok daha güçlü bir Türkiye bırakmak istiyoruz. Bunun için temel hizmet alt yapısı yanında savunma sanayiinden yüksek teknolojiye kadar her alanda ülkemizi bir üst lige çıkartmakta kararlıyız. Birliğimizi beraberliğimizi kardeşliğimizi güçölü tuttuğumuz sürece bu hedeflere ulaşmamıza kimse mani olamaz.

Koronavirüs salgını sonrası yeniden kurulacak dünya düzeninde ülkemizi hak ettiği noktaya ulaştırmak için çok daha çaba sarf edeceğiz. Şunu özellikle söylemek istiyorum. Bir olmaya, beraber olmaya, iri olmaya, kardeş olmaya, hep birlikte Türkiye olmaya büyük önem veriyoruz. İşte Cumhur İttifakı bunun için var. Cumhur İttifakıyla beraber Sayın Bahçeli'yle el ele vermiş olduğumuz dönemde yeni yatırımlarla yeni hizmetlerle ülkemizi hep bir adım daha yükseğe çıkartacağız.

Ülkemiz bugünlere darbeler, cuntalar, terör örgütleri, vesayet, kutuplaşma, özenti atalet dönemini geride bırakarak geldi. Şimdi de yeni fikirleri heyecanları kucaklayarak yol alacağız. Tabi burada bir şeyi özellikle vurgulamak istiyorum. Az önce takdimi yapılan 115 ventilatör dışarıdan ithal edilerek geldi. Ama ne güzel bir tecellidir ki şu anda yerli ve milli olmak üzere 100 adet ventilatörü ülkemizde hamdolsun ekranda da gördüğümüz bu kadro üretmiş vaziyette. Verdikleri söz şu ayda 5 bin. Tabi şunu bilmelilerki 5 bini üretmezlerse hesabını sorarız. Dünyaya bir örnek sunacağız. Bu noktada dünya ventilatör noktasında çok sıkıntılar yaşadı, yaşıyor. Bütün bunlara rağmen biz bu süreci başarılı şekilde atlattık. Başakşehir hastanemizin 115 ventilatörü geldi, 100'de teslimatı yapıldı. Devamı da peyder pey geliyor, gelecek.Başakşehir hastanemizin böyle bir sıkıntısı yok olmayacakta. Aynı şekilde Sancaktepe'de 1005 odasıyla devreye giriyor. Buralarda bu ihtiyaçlarımız şimdiden giderilmiş durumda. Bu da şunu gösteriyor. Türkiye kendine yeter, biz bize yeteriz.

Arçelik, Aselsan, Baykar, BİOSİS ve kordinatör olması sebebiyle Sanayi ve Sağlık bakanlığımıza da çok teşekkür ediyorum.

Bir taraftan yolu yapıldı yapılıyor, bir taraftan metrosunu da yapıyoruz. Başakşehir hastanesinin yanına inşallah metroda gelecek böylece hem metroyla hemde karayolu yoluyla ulaşılacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın brifinginden öne çıkanlar:

- Başakşehir Şehir Hastanemiz bütünüyle 15 Mayıs'ta faaliyete geçecektir.

- Salgın mücadelesinde bizim en güvenli limanlarımızdan biri şehir hastaneleri olmuştur.

- Başakşehir'in ardından Sancaktepe Şehir Hastanesi'ni de devreye aldığımızda, İstanbul'un iki yakasında iki büyük sağlık üssümüz olacak.

- Tamamı hizmete girdiğinde Avrupa'nın tek kampüste en fazla yoğun bakım kapasitesine sahip hastanesi olacaktır.

- Kadın doğum ve çocuk hastanelerinin yataklı servislerini hizmete alıyoruz, şimdilik bu bölümleri pandemi hastanesi olarak kullanacağız.

- İstanbulumuz, iki yakadaki şehir hastanelerimizle birlikte sağlık altyapısı bakımından da dünyanın en başta gelen şehri olacaktır.

- Bugün itibarıyla 1035 nitelikli yatağı daha sistemimize katıyoruz.

- Başakşehir Şehir Hastanemizin bütün yatakları, yoğun bakım altyapısına sahip olup gerektiğinde hepsi yoğun bakım olarak kullanılabilir.

- Hastane en gelişmiş görüntüleme araçları ile donatılmıştır.

- (100 yerli solunum cihazının teslimatı yapılıyor.) Yerli ve milli ventilatörümüz bugün itibarıyla üretilmiş ve kullanıma hazır hale getirilmiştir.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın verdiği brifingden öne çıkanlar:

Koronavirüs salgınının pek çok gelişmiş ülkeyi aciz bırakırken, Türkiye'nin ayaklarının üzerinde dimdik durduğunu belirten Varank, "İşte bugün bu ekosistemin bir parçası olacak muhteşem bir hastanenin açılışındayız. Bu süreçte büyük fedakarlık gösteren, canla başla çalışan sağlık çalışanlarımıza bir kez daha huzurunuzda teşekkür ediyorum. Başakşehir Şehir Hastanesi gibi modern yatırımlar, sağlık çalışanlarımızın emeklerine yaraşır adımlardır. Bugün hastanemizin açılışının yanında yerli ve milli yoğun bakım solunum cihazlarının ilk teslimatını da gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.

- "14 GÜNDE BANTTAN İNDİRİLDİ"

Mustafa Varank, bu küresel salgın henüz Türkiye sınırlarına girmeden çok önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatlarıyla tedbirleri almaya başladıklarını dile getirerek, bu salgında en kritik ihtiyaçlardan birinin yoğun bakım solunum cihazları olduğunu vurguladı.

Sağlık Bakanlığı'nın envanterinin solunum cihazı noktasında da güçlü olduğunu belirten Varank, şunları kaydetti:

"Biz, süreç içinde bir sıkıntıyla karşılaşmamak adına bu işin ne kadar kritik olduğunun bilinciyle hareket ettik. Malumunuz, bugün bu cihazları ya da parçalarını, parasını verseniz dahi satın alamıyorsunuz. İşte bu yüzden kendi imkanlarımızla bu cihazları üretmek için Sağlık Bakanlığı'mızla eş güdüm içerisinde sürecin daha başında harekete geçtik. Çünkü biz, araştırma geliştirme alt yapılarımıza, çalışkan ve becerikli mühendislerimize güveniyoruz.

Nitekim bakanlığımızın destekleriyle kurulan Biosys isimli bir girişim firmasının bu alanda yaptığı çalışmalar, geliştirdiği bir ürün zaten vardı. Bu çalışmaları hızla seri üretime dönüştürmek için yerli firmalarımız bir milli seferberlik başlattı. Onlarca mühendis bir araya geldi, gece gündüz çalıştılar ve büyük bir özveriyle sadece 14 gün gibi kısa bir sürede seri üretim bandından ilk yerli ve milli yoğun bakım solunum cihazlarını indirdiler. Bugün testleri tamamlanmış ürünlerin bir kısmını Sağlık Bakanlığı'mıza teslim ediyoruz. İnşallah mayıs sonuna kadar 5 bin cihaz üretilmiş olacak. Tüm çabamız, sağlık çalışanlarımızın insanüstü emeklerine bir nebze de olsa katkı sağlamak."

- "Bu Türkiye'nin gücüdür, Türk mühendislerinin gücüdür"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vizyonu doğrultusunda bu cihazları sadece Türkiye için değil, şu an bu salgınla boğuşan tüm insanlık için ürettiklerini aktararak, "Ülkemizin ihtiyacının olmadığı durumlarda diğer ülkelere de bu cihazlar çok rahat bir şekilde gönderilebilir. Böyle bir küresel salgın döneminde yardım isteyen değil, yardım eden bir ülke olmak bizleri gururlandırıyor. Bu Türkiye'nin gücüdür. Bu Türk mühendislerinin gücüdür." diye konuştu.

Bu süreçte emeği geçen herkese, özellikle Arçelik, ASELSAN, Baykar ve Biosys firmalarına şükranlarını sunduğunu ifade eden Varank, "Rabbim, inşallah bu sıkıntılı dönemin üstesinden ülkece gelmeyi bizlere nasip etsin diyorum. Hem Başakşehir Şehir Hastanemizin hem de yerli ve milli yoğun bakım solunum cihazlarımızın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum." dedi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Ankara Gazetesi