MENÜ
Ankara 10°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Havanın beş yıllık röntgenini çekti
Araştırma-İnceleme
26 Ocak 2015 Pazartesi 10:54

Havanın beş yıllık röntgenini çekti

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Akdur, Ankara’da hava kalitesinin son beş yıllık röntgenini çekti: Havanın en kirli olduğu dönem, 2012’ydi. Son beş yılda 57 gün, alarm seviyesi aşıldı. En yüksek kirlilik Kayaş’ta, 100 mikrogram olan sınır de

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Akdur, Ankara’da hava kalitesinin son beş yıllık röntgenini çekti. En kirli bölge olarak Sıhhiye’nin öne çıktığını belirten Akdur, bu süre içerisinde dört ayrı istasyonun 57 kez ‘alarm’ verdiğini ancak, vatandaşa herhangi bir uyarıda bulunulmadığını söyledi. 
Son beş yılın ulusal hava kalitesi izleme ağı verilerine göre kış aylarında hava sıcaklığının en düşük seyrettiği 2012 yılının en kirli yıl ve esas kirleticinin de PM10 (partikül madde) olduğunu kaydeden Akdur, şunları söyledi:
“Bu beş yıl boyunca en yüksek PM10 değeri Kayaş’ta ve 2012 yılında 665 mikrogram/metreküp olarak ölçüldü. Yani Türkiye’nin kabul ettiğin sınır değerin 6 katından fazla bir kirlilik durumu bu. Son beş seneye bakıldığında en kötü yıl 2012 olmuştur. 2013 ve 2014’te kış aylarında havaların nispeten ılıman olması bu iki yıl için göreceli bir iyilik hali yarattı.

EN KÖTÜ YIL OLABİLİR

2015 yılında kış aylarının daha soğuk seyretmesi halinde hava kirliliği açısından en kötü yılın yaşanması beklenmektedir. Ankara’da ölçüm yapılan Bahçeli, Cebeci, Demetevler, Dikmen, Kayaş, Keçiören, ve Sincan istasyonlarında beş yıl boyunca AB ve Türkiye sınır değerleri yüzlerce kez aşıldı. Alarm verilmesi gereken seviyeler ise beş yıl boyunca yalnızca Bahçeli ve Sincan istasyonlarında aşılmazken, Cebeci’de 14, Demetevler’de 15, Dikmen’de 7, Kayaş’ta 15, Keçiören’de ise 6 gün boyunca aşıldı.” Bazı istasyonlarda yılın büyük bir bölümünde ölçüm yapılamadığını da savunan Akdur, Ankara’nın hava kirliliği yönünden en riskli bölgesi olan Sıhhiye’de uzun zamandan beri istasyonun çalıştırılmadığını belirterek, şöyle devam etti: “Bu nedenle de ulusal hava kalitesini izleme ağından Sıhhiye raporu alınamıyor. Diğer yandan Kayaş’ta 82 gün ölçüm yapılamadığını görüyoruz. Bahçeli’de 24, Cebeci’de 7, Demetevler’de 48 Dikmen’de 66 Keçiören’de 17, Sincan’da ise toplam 12 gün ölçüm yapılamadığını tespit ettik.”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Ankara Gazetesi