MENÜ
Ankara 25°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Haftalık makro bülten
Ekonomi
9 Haziran 2023 Cuma 11:10

Haftalık makro bülten

ABD'deki borç limiti krizinin atlatılmış olması küresel piyasalarda risk iştahını artırdı.

Önümüzdeki hafta Merkez Bankası kararları haftaya damgasını vuracak

ABD'deki borç limiti krizinin atlatılmış olması küresel piyasalarda risk iştahını artırdı. Fed'in para politikasına ilişkin fiyatlamaları yatırımcıların odağında yer alırken, para politikalarına ilişkin belirsizlikler gün geçtikçe azalıyor. Yatırımcı psikolojisi olarak bakıldığında ise Fed'in geçtiğimiz aylardaki söylem tutarsızlıkları temkinli yaklaşımı da tetikte kılıyor. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Banka'nın %80 ihtimalle politika faizini sabit tutacağı öngörülürken, nihai faiz oranının %5,25-5,50 seviyesinde belirleneceğine yönelik beklentiler de güçlü kalmaya devam ediyor.

Tabi bu veri için haftaya açıklanacak enflasyon verisi de takip edilecek. Enflasyonun kontrolü için artırılan faizler bankacılık sektörünü sıkıntıya soksa da enflasyon geri çekilmeye de devam ediyor. Beklentiler aylık bazda enflasyonun %0,2 artacağı, yıllık bazda enflasyonun %4,9'dan %4,1'e gerileceği yönünde. Çekirdek TÜFE'de de beklenti yıllık bazda %5,30 (Önceki %5,50) Her ne kadar istihdam piyasalarındaki güçlü seyir devam edip iç talebe bağlı olarak enflasyonda bir baskı beklense de son gelen makroekonomik verilerde fiyat artışlarının yavaşlaması enflasyonist baskıların azalabileceği algısını da gündeme getirdi. Bu da faizin bu ay için sabit kalma olasılığını artırdı.

ECB'den sıkılaşmanın devamı bekleniyor

ECB'den bu ay da enflasyon yapışkan kalmaya devam ettiği için 25 baz puan faiz artırımı yapmasını bekliyoruz. ECB'den Temmuz ayında da faiz artırma beklentileri mevcut. Geçtiğimiz sene enflasyonun yükselmesi ile faiz artırımlarında geç kaldığı için eleştirilen ECB'de verilen mesajlar şahin tonda olmaya devam ediyor. ECB kanadı enflasyonda yukarı yönlü risklerin olduğunu enflasyon yüksek kalmaya devam ettiği takdirde faiz artışlarına devam etmekten çekinmemeli açıklamalarında bulunuyor. Önümüzdeki hafta Euro Bölgesi'nde de açıklanacak enflasyonun geri çekilmesi beklense de risklerin hala ayakta olması ECB'nin faiz artırımı konusunda elini güçlendiriyor.

Kaynak:İnfo Yatırım

Hibya Haber Ajansı
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi