MENÜ
Ankara 21°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Günün gelişmeleri
Ekonomi
13 Eylül 2021 Pazartesi 11:07

Günün gelişmeleri

Cuma günü yurtiçinde Temmuz ayında İşsizlik Oranı % 10,6 'dan % 12,0 seviyesine yükseldi.

TÜRKİYE:  Cuma günü yurtiçinde Temmuz ayında İşsizlik Oranı % 10,6 'dan % 12,0 seviyesine yükseldi. İstihdam oranındaki artışa karşılık iş gücüne katılım oranındaki daha güçlü artış işsizlik oranını tekrar yükselmesine neden oldu.  BİST100 endeksi küresel borsalara ayak uydurarak düşerken bankacılık sektörü hisselerinde satışın ağırlık kazandığını izledik. Fed’in tahvil alım programını azaltımına (tapering) başlayacağı bu süreçte özellikle bankacılık ve sanayi şirketlerini yakından izleyeceğiz. Cuma günü BİST100 endeksi % 0.96 değer kaybederek günü 1.438,72 puandan tamamlarken toplam işlem hacmi 11 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 1,21 ile bilişim olurken, en çok gerileyen ise % 1,97 ile iletişim oldu. Bankacılık endeksi de % 1,54 ile değer kaybedenler arasındaydı. Usd/Try kuruna baktığımızda dolar endeksinin tekrar güç kazanmasıyla Cuma günü yükselişini sürdürdü. BİST100 endeksinde 1466 seviyenin altında kaldığı sürece satış baskısı devam ederken Usd/Try kurunda 8.29-8.60 bant hareketinin devam ettiğini izliyoruz.

Bugün yurtiçinde önemli verileri takip ediyor olacağız. Temmuz ayına ait gelecek cari denge verisinin 0.57 milyar dolar açık vermesi beklenirken bu yıl otomotivde ve  altın ithalatında görülen yavaşlamanın cari açık üzerinde pozitif etkisi sürerken cari açıkta beklenildiği kadar iyileşmeyi de göremedik. TCMB Başkanı Kavcıoğlu son çeyrekte cari fazla vereceğimizi söylese de küresel bazda yaşanacak eğilimler cari açıkta beklenilen kadar iyileşme görmemize sebep olabilir. Bunun dışında büyüme tarafını etkileyen ana unsurlarda sanayi üretiminin % 15.1 açıklanması beklenmekte. Büyüme kompozisyonuna baktığımızda Türkiye’nin 3. çeyrekte de kayda değer bir büyüme yapacağını ifade edebiliriz.  Ancak büyümenin genele yayılmaması istenilen refah seviyesinin yakalanmasını zorlaştırmakta. Yine büyüme tarafını etkileyecek aylık ve yıllık bazda perakende satış verileri takip edilecek.

ABD:  Cuma günü ABD’de aylık bazda ÜFE beklentilerin üzerinde % 0,7 açıklanırken, yıllık  ÜFE benzer şekilde beklentilerin üzerinde % 8,3 olarak gerçekleşti. ABD’de ÜFE 2008 krizi öncesi seviyelerine doğru yaklaşırken oldukça tehlikeli bir hal almaya başladı. Çünkü şu an için herhangi bir düşüşün söz konusu olmaması TÜFE’yi etkileyerek ileride beklenenden daha kalıcı bir enflasyona sebap olabilir.  ABD'de aylık bazda Çekirdek ÜFE beklentilerin üzerinde % 0,6 açıklanırken, yıllık Çekirdek  ÜFE benzer şekilde beklentilerin üzerinde % 6,7 olarak gerçekleşti. ÜFE;’deki bu yükseliş taperinge bizi bir adım daha yaklaştırıyor. ÜFE’de görülen bu yükselişin ardından dolar endeksinde değer kazancı görülürken ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin de tekrardan % 1.34 seviyesine yükseldiğini ve bu sabah itibariyle yine bu seviyelerden işlem gördüğünü izliyoruz. 10 yıllık tahvil faizlerinde daha önce vurguladığımız gibi % 1.37 seviyesi belirleyici bir seviye olamaya devam ediyor. Eğer bu seviye kırılır ise doların küresel bazda daha fazla güçlendiği bir yapıya geçebiliriz. Aynı zamanda altında düşüş beklentimiz devam ederken altında düşüşün sertleşebilmesi için ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin % 1.37 seviyesinin üstüne atması gerekiyor. ABD'de Demokrat senatörlerin Başkan Joe Biden'ın 3,5 trilyon dolar büyüklüğündeki harcama paketine muhalefetleri sürüyor. Senatör Joe Manchin, Biden'ın harcama planına destek vermeyeceğini söyledi. ABD'de Demokrat Partili senatörler kurumlar vergisinin % 21’den % 26.5’e çıkarılmasını içeren bir plan önermeyi değerlendirdikleri belirtildi. Gelen haberlerin ve ÜFE verilerinin ardından ABD endekslerinde tapering gerginliği devam ederken endekslerde düşüşün hızlandığını görüyoruz. ABD borsaları Cuma gününü de satıcılı kapatarak 4 gün üst üste düşüş kaydetmiş oldu.

Bugün ABD’de veri akışı sakin. Gözler  22 Eylül’de yapılacak olan Fed toplantısı öncesi son enflasyon verilerine çevrilmişken yarın gelecek enflasyon verileri bir miktar beklentilerin üzerinde gelebilir. Piyasanın buna nasıl bir tepki vereceğini izleyeceğiz. Her güçlü gelen veri bizi taperinge bir adım daha yaklaştıracakken doların küresel bazda güçlenmesini sağlayabilir.

EURO BÖLGESİ:  Cuma günü Euro Bölgesi’nde veri akışı sakindi. Dolar endeksinin güçlenmesinin ardından Eur/Usd’de düşüşlerin devamı görülürken yükselişlerin satış fırsatı olduğunu bir kez daha vurgulayalım. Eur/Try’de 10.05 bölgesi önemini koruyor. Bu seviyenin altında şu an için hala satış baskısı hakimken şayet 10.05 seviyesinin üzerine çıkarsak alıcılı bir piyasanın ağırlık kazandığını görebiliriz. Avrupa borsaları Cuma gününü İngiltere hariç düşüşle kapatırken hem geçen hafta içi Avrupa Merkez Bankası’ndan gelen mesajlar hem ABD’den gelen enflasyon verileri sonrası Fed’in taperinge bir adım daha yaklaşması Avrupa borsalarında satışı destekleyen unsur oldu.

Bugün Euro Bölgesi’nde veri akışı sakin.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1427 seviyesinin altında önce 1418 ve arkasından 1409 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1444 direncinin kırılması halinde önce 1451 ve arkasından 1457 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1562 seviyesinin kırılması halinde önce 1573 ve arkasından 1585 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1553 desteğinin altında önce 1541 ve arkasından 1527 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 8.4500 seviyesinin kırılması halinde önce 8.4315 ve arkasından 8.4000 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.4826 direncinin üzerinde önce 8.5190 ve arkasından 8.5880 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1783 seviyesinin altında önce 1777 ve arkasından 1755 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1793 direncinin kırılması halinde önce 1797 ve arkasından 1803 direnci test edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

#AKGRT AKSİGORTA- Ağustos ayında prim üretimi %28 artışla 475,8 milyon TL’ye, Ocak - Ağustos döneminde de %28 artışla 3,96 milyar TL’ye yükseldi.

#BERA BERA HOLDİNG - Şirketin grup firmalarından olan Golda Gıda’nın World Food İstanbul fuarına katıldığı açıklandı.

#CEMAS ÇEMAŞ DÖKÜM - CNC İşleme Merkezi yatırımı kapsamında yer alan CNC tezgahlarında kullanılmak üzere, Robot Uygulama ve Özel Makine İşinin yapılması için Eriş Makine ile 195.000 euro karşılığında anlaşmaya varıldığı açıklandı.

#COSMO COSMOS YATIRIM HOLDİNG - Şirket bağlı ortaklığı Enerji Ofisi ile yürütülen olası ortaklık ve işbirliği görüşmeleri kapsamında Almanya'da yerleşik Slone Consulting GmbH şirketi yetkililerine, araç filosunun değerleme yapılmasına ve değerlemenin Aden Gayrimenkul Değerleme şirketine yaptırılmasına karar verildiği açıklandı.

#ETILR ETİLER GIDA - Şirket ile Cocacola Satış arasında ETILR’in tüm şubelerinde satılacak Cocacola ürünleri üzerinden ek indirim ve yansıtma geliri sağlayan Bayilik Bölgesi Direkt Satış Sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

#ESCOM ESCORT TEKNOLOJİ - Geometri Melek Yatırımcılık’a %1,6 pay karşılığında 12.000 dolar tutarında yatırım yapılmasına karar verildiği açıklandı.

#GUBRF GÜBRE FABRİKALARI - Söğüt Altın Madeni Kapasite Artışı ÇED Raporu’nun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulduğu açıklandı.

#HDFGS HEDEF GİRİŞİM - Şirket iştiraklerinden Icrypex Bilişim’in sermayesinin 5 milyon TL’den 45 milyon TL’sinin ortaklardan nakden karşılanmasıyla 50 milyon TL’ye çıkarılmasına, şirketin sahip olduğu paylara karşılık gelen 4,5 milyon TL yeni pay alma haklarının kullanılmasına karar verildiği açıklandı.

#IDEAS İDEALİST DANIŞMANLIK - Şirket iştiraklerinden Icrypex Bilişim’in sermayesinin 5 milyon TL’den 45 milyon TL’sinin ortaklardan nakden karşılanmasıyla 50 milyon TL’ye çıkarılmasına, şirketin sahip olduğu paylara karşılık gelen 9 milyon TL yeni pay alma haklarının kullanılmasına karar verildiği açıklandı.

#ITTFH İTTİFAK HOLDİNG - Şirket bağlı ortaklığı Selet Entegre Et Mülkiyetindeki Konya Karatay’da bulunan ve Burganbank ile 2019 yılında düzenlenen 9,3 milyon TL kredi ana para borcuna ilişkin vefa sözleşmesine konu arsanın, Saraç Tarım’a 12,1 milyon TL’ye satışına ilişkin Taşınmaz Satış Vaadi Sözleşmesi düzenlendiği açıklandı.

#KIMMR KİM MARKET - Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler Borsa’da Satış yöntemiyle 16 - 17 Eylül’de toplanacak.

#KRDMD KARDEMİR (D) - Kaptan Demir Çelik tarafından açılan 2020 yılı Olağanüstü Genel Kurul’unun 2 maddesinin iptali için açılan davanın Kaptan Demir Çelik lehine sonuçlandığı açıklandı.

#LOGO LOGO YAZILIM - Şirketin %100 pay sahibi olduğu Logo Elektronik Ticaret ile Logo Kobi Dijital’in devralınması suretiyle birleşmeye ilişkin SPK’ya başvuru yapldığı açıklandı.

#OYAKC OYAK ÇİMENTO - Şirketin Kalker Ocağı ve Çimento Kili Ocağı Projesi ile İlgili ÇED gerekli değildir kararı verildiği medyada yer aldı.

#RTALB RTA LABORATUVARLARI - Şirket bağlı ortaklığı A1 Yaşam Bilimleri’nin %10 oranında iştirak ettiği Genz Biyo’nun yürüttüğü Covid-19 Antikor Tayini İçin Opto Akışkan Yöntem ile Çalışan Bir Bakım Noktası Testi Cihazının Geliştirilmesi adlı projesinde PoC cihazının araştırma geliştirme faaliyetleri bakımından son aşamaya geldiği ve Sağlık Bakanlığı'ndan gerekli izinler alınmadığı açıklandı.

Kaynak:Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi