MENÜ
Ankara 21°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Günün gelişmeleri
Ekonomi
9 Eylül 2021 Perşembe 11:47

Günün gelişmeleri

Türkiye: Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi dünü % 1.41 değer kaybederek 1.536,51 puandan kapatırken işlem hacmi 13.09 milyar TL olarak gerçekleşti.

Türkiye:  Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi dünü  % 1.41 değer kaybederek 1.536,51 puandan kapatırken işlem hacmi 13.09 milyar TL olarak gerçekleşti. Hem küresel bazda doların değer kazanması hem de  Türk Lirası’nın değer kaybetmesi ile Usd/Try kuru yükselişine devam ederken. Yukarıda 8.60 direncinin kırılması halinde alımlar sertleşebilir. Dün Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Ekonomi Toplantısında  konuşan TCMB Başkanı Kavcıoğlu, PMI göstergelerinde iyileşmenin devam ettiğini ve Türkiye’nin büyümeye devam edeceğini söylerken uyguladıkları para ve mali politikalarla rezervlerin tekrar artmaya başladığını, gelişmekte olan diğer ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye ekonomisinin giderek iyileştiğini ve risk priminin düzelmeye başladığını ifade etti. Reel kesimin borç çevirme oranının yüksek olduğunu dile getiren Kavcıoğlu, vaka sayılarının yeniden artmasının salgında  belirsizliğe yol açtığını da söyledi. 3. çeyrekte içerde hizmet ve turizm sektöründe toparlanma görüldüğünü, perakende sektöründe ise kayda değer iyileşme yaşandığını bunun yanında dış talebinde etkisiyle 3. çeyrekte de büyümenin iyi geleceğinin altını çizdi. Kavcıoğlu, enflasyon-faiz ikileminde ise enflasyonun son çeyrekte düşüşe geçebileceğini belirtirken  gıda dışı enflasyonun manşet enflasyonun altında kalmasını beklediklerini de dile getirdi. TCMB Başkanı, Euro’yu önemsediklerini söylerken politika olarak ise TL’nin güçlenmesini savunduklarını önümüzdeki günlerde daha güçlü  bir TL  için adım atacaklarını da vurguladı. Böylelikle Merkez Bankası’nın çekirdek enflasyonu baz aldığı görüldü. Ancak bunun ne kadar doğru bir karar olduğu yönünde ciddi soru işaretlerimiz var. Enflasyonu kalıcı olarak düşürülmeden kısa vadede atılan adımlar şimdilik işe yarasa bile 2-3 ayın ardından daha sert dönüşleri olabilir.

Bugün yurtiçinde veri akışı sakin. BİST100 endeksi 1466 seviyesini kırmasının ardından tekrardan satış baskısını artırdı. Bir süredir girişlerin  daha çok bankacılık hisseleri kanalıyla olduğunu ancak XBank’ın yukarı da kritik bölgeyi geçemediğini ve satışlara dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılarımız vardı. ABD’denin tapering sürecine girdiği bu dönemde henüz resmi olarak tapering başlamasa da ayak seslerini duyuyoruz. Bu durumda içerde bir süre daha satışlar devam edebilir. Kritik desteklere dikkat edeceğiz. 1394 BİST100’de önemli destek pozisyonunda. Usd/Try’de ise 8.60 direncini takip ediyoruz.

ABD:  Dün ABD’de veri akışı sakindi. Fed’in 22 Eylül’deki toplantısına ışık tutacak vemevcut ekonomik görünümü ortaya koyacak Bej Kitap Raporu açıklandı. Raporda  Delta varyantının ekonomik aktiviteyi bir miktar yavaşlattığına dikkat çekilirken hammadde tedariki ile ilgili sıkıntılara ilişkin endişelerin devam ettiği de vurgulandı. Sektör bazında özellikle çip krizinin otomotiv sektörünü zayıflattığı ifade edilirken  düşük arz nedeniyle konut satışlarının da  olumsuz etkilendiği söylendi. Kredi hacimlerindeki trendlerin ılımlı taraftan güçlü tarafa geçtiği söylenirken, tarım ve enerji sektöründe karışık bir görünüm olduğu ifade edildi. Ücret ve fiyat artışlarının devam ettiği belirtilirken iş olanaklarının arttığı ve istihdam piyasasının toparlandığı da vurgulandı. Rapora baktığımızda ücret artışlarının ve hammadde tedarikinde ki sıkıntının hala devam ediyor olmasının enflasyona katkı sunmasını bekliyoruz. Bu yüzden kısa vadede henüz enflasyonda yukarı yönlü  hareketler devam edebilecekken istihdam tarafının toparlanması ABD ekonomisi için olumlu. Fed’in 22 Eylül’de tapering yapabilme ihtimali bu raporla bir kez daha güçlenmiş oldu. New York Fed Başkanı Williams, ekonominin tahmin edildiği üzere gelişme gösterdiğini düşünürsek varlık alımlarının bu yıl azaltılmaya başlamasının uygun olacağını söyledi. Dallas FED başkanı Robert Kaplan ekonomik görünümünde Eylül  ayı toplantısına kadar bir değişim yaşanmaması halinde  tahvil alım programının Ekim ayında başlatılmasını destekleyebileceğini  ifade etti. Küresel bazda doların değerini belirleyen dolar endeksinde yükseliş devam ederken ABD 10 yıllık tahvil faizleri bizim için çpok kritik olan % 1.37 seviyesini yine kıramadı ve faizlerde dün düşüşler yaşandı. Bu sabah itibariyle ABD 10 yıllık tahvil faizleri % 1.33 seviyesinde hareket ediyor. ABD borsaları ise  istihdamdaki toparlanmanın tapering söylemlerini güçlendirmesi nedeniyle dünde satıcılı tamamladı. Altın fiyatlarında düşüş beklentimizi koruyoruz. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin % 1.37 seviyesini kırmasıyla altında düşüşlerin sertleşmesini beklesekte şu anda stabil fiyatlar devam ediyor. Altında hareketin başlayabilmesi için tahvil faizinin % 1.37 seviyesini kırması gerekmekte.

Bugün ABD’de haftalık işsizlik başvurularının 343K olarak açıklanması beklenirken istihdamda yaşanan toparlanmanın devam etmesiyle haftalık işsizlik başvuruları pandemi öncesi olan ortalama 250K seviyesine yaklaşmakta. Enerji Bilgi İdaresi tarafından açıklanacak haftalık ham petrol stoklarının ise 5.9 milyon azalacağı öngörülmekte. Bunun dışında akşam saatlerinde Fed üyelerinden Daly, Evans, Bowman ve Williams’ın konuşmaları takip edilecek.

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde veri akışı sakindi. Dolar endeksinin güçlenmesi ile Eur/Usd’de satış baskısı artarken satışların devamı gelebilir. Eur/Try ise Türk Lirası’nın değer kaybetmeye devam etmesiyle yükselirken 10.05 direncinin kırılması halinde alış baskısı altına geçebilir. Avrupa borsaları da  tapering mesajları nedeniyle dün satışını sürdürdü.

Bugün Euro Bölgesi’nde Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını açıklayacak. Faizlerde ve varlık satın alım programında herhangi bir değişiklik beklemiyoruz. Ancak bu toplantıda varlık satın alım programının ne zaman azaltılacağına dair konuşmaların ön plana çıkabileceğini düşünüyoruz. ECB, tahvil alım programını azaltmak için Fed’i bekleyecektir. Fed’in azaltımının ardından ECB’den de böyle bir hamle bekleyebiliriz. Toplantıda enflasyon, büyüme ve istihdama yönelik verilecek mesajlar Euro ve Avrupa borsaları üzerinde oynaklığı artırabilir.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1421 seviyesinin altında önce 1410 ve arkasından 1394 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1445 direncinin kırılması halinde önce 1451 ve arkasından 1466 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1578 seviyesinin kırılması halinde önce 1588 ve arkasından 1598 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1552 desteğinin altında önce 1541 ve arkasından 1527 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 8.4315 seviyesinin kırılması halinde önce 8.3945 ve arkasından 8.3500 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.5100 direncinin üzerinde önce 8.5880 ve arkasından 8.6320 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1783 seviyesinin altında önce 1777 ve arkasından 1755 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1793 direncinin kırılması halinde önce 1802 ve arkasından 1810 direnci test edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

#ARZUM ARZUM EV ALETLERİ -Saha Kurumsal tarafından şirketin Uzun vadeli Kredi Derecelendirme Notunun (TR) AA, Kısa Vadeli Kredi Derecelendirme Notunun (TR) A1+, görünümünün ise Stabil olarak belirlendiği açıklandı.

#BNTAS BANTAŞ AMBALAJ - Sebatier firmasına verilen otomatik double makas, dikiş ve toz lak hattı, kurutma fırını ve üretim hattından oluşan siparişin Eylül 2021'de teslim alınacağı ve gerekli altyapı hazırlıklarının tamamlandığı açıklandı.

#BRKO BİRKO MENSUCAT - 4 yatırımcı tarafından Genel Kurul'un iptali için istenen davanın 10 Kasım'a ertelendiği açıklandı.

#HUBVC HUB GİRİŞİM - Şirketin %17,42 oranında pay sahibi olduğu Genz Biyo Teknoloji'ye 25.000 dolar ek yatırım yapılmasına karar verildiği açıklandı. Genz Biyo'nun yürüttüğü Covid-19 Antikor Tayini İçin Opto Akışkan Yöntem ile Çalışan Bir Bakım Noktası Testi Cihazının Geliştirilmesi projesinde Covid tanı kiti ve POC cihaz çalışmalarının ürünleştirme aşamasına geldiği, cihazın yurt içinde satışı için serbest satış sertifikasının alınmasına yönelik izinlerin alınması için sürecin devam ettiği açıklandı.

#ISKPL IŞIK PLASTİK - Halka arzdan elde edilen fonun 32,0 milyon TL'sinin işletme sermayesinde, 50,5 milyon TL'sinin finansal borçların kapatılmasında, 18,8 milyon TL'sinin yatırımların finansmanında kullanıldığı açıklandı.

#KFEIN KAFEİN YAZILIM - 1 yıl süreli 3 milyon dolar limitli Yönetici Sorumluluk Sigortası yaptırıldığı açıklandı.

#KONTR KONTROLMATİK TEKNOLOJİ - Şirket ile STER Group iş ortaklığının Irak Elektrik Bakanlığına bağlı SCADA Bölgesel Kontrol Merkezini genişletmek ve üç yeni kontrol merkezi kurmak için verilen 38,0 milyon dolar tutarındaki teklifin kabul edildiği açıklandı.

#MERIT MERİT TURİZM - Sermaye artırımından elde edilen 220,0 milyon TL fonun tamamının Voyager Kıbrıs Limited'in sermaye artırımında kullanıldığı açıklandı.

#MERKO MERKO GIDA - Şirketin 2020 yılında başlattığı yeniden yapılanma planına ilişkin finansal operasyonların, tesis ve altyapı yatırımlarının tamamlandığı, 11 milyon TL tutarında gerçekleşen domates soyma ve paketleme - dolum hattı yatırımının üretim sezonuna yetiştirilerek devreye alındığı, ihracat için ürünlerin pazarlanması, stratejik işbirlikleri kapsamında trader firmaları ile görüşmelerin devam ettiği açıklandı.

#QUAGR QUA GRANITE HAYAL YAPI - Şirketin kapasite kullanım oranının optimum sınıra yaklaşması ile birlikte yeni üretim hatları için yatırıma başlama kararı alması sonrasında, 584 milyon TL tutarında yeni yatırım teşvik belgesi alınması kapsamında, 22,5 milyon m² üretim kapasiteli toplam 3 yeni hattın yatırımına başlandığı, yatırımların inşaat çalışmalarının %90 oranda tamamlandığı, makinelerin teslim alınmaya başlanarak fabrika binası içerisine taşındığı, montaj çalışmalarının devam ettiği açıklandı.

#PGSUS PEGASUS - Ağustos ayında 2019 yılına göre iç hat yolcu sayısı %1 artışla 1,44 milyona yükselirken, yolcu doluluk oranı 5,5 puan azalışla %89,5'e geriledi. Dış hat yolcu sayısı %30 azalışla 1,12 milyona, yolcu doluluk oranı 14,5 puan azalışla %75,1'e geriledi. Toplam yolcu sayısı ise %16 azalışla 2,56 milyona, yolcu doluluk oranı 9,5 puan azalışla %82,6'ya geriledi. Ocak - Ağustos döneminde 2019 yılına göre iç hat yolcu sayısı %27 azalışla 7,72 milyona, yolcu doluluk oranı ise 10,3 puan azalışla %82,4'e geriledi. Dış hat yolcu sayısı %55 azalışla 4,39 milyona, yolcu doluluk oranı ise 14,9 puan azalışla %69,4'e geriledi. Toplam yolcu sayısı ise %40 azalışla 12,11 milyona ve yolcu doluluk oranı da 11,3 puan azalışla %77,1'e geriledi.

#SKBNK ŞEKERBANK - Yurtdışında 350 milyon dolara kadar borçlanma aracı ihracı kapsamında SPK'ya ve BDDK'ya başvuru yapıldığı açıklandı.

#TEZOL EUROPAP TEZOL - Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler bugün ve yarın ve Cuma günü toplanacak.

#YGYO YEŞİL GMYO - İnnovia Arifiye Projesi ve Elexia Tuzla Projeleri'ne ilişkin çalışmalar kapsamında, Innovia Arifiye Projesi ve Elexia Tuzla Projeleri'nin imalat süreçlerinde ilerleme kaydedildiği, ince işler imalatı devam etmekte olup hem Innovia Arifiye hem de Elexia Tuzla Projeleri'nin 2021 yılı sonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiği açıklandı.

Kaynak:Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi