MENÜ
Ankara 28°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Günün gelişmeleri
Ekonomi
18 Haziran 2021 Cuma 19:21

Günün gelişmeleri

Dün yurtiçinde gözler TCMB faiz kararındaydı. TCMB beklenildiği faizlerde değişikliğe gitmeyerek politika faizini % 19.00 seviyesinde bıraktı.

TÜRKİYE:  Dün yurtiçinde gözler TCMB faiz kararındaydı. TCMB beklenildiği faizlerde değişikliğe gitmeyerek politika faizini % 19.00 seviyesinde bıraktı. TCMB diğer faiz oranlarına da dokunmayarak gecelik borç verme faizini %20.50'de, gecelik borç alma faizini % 17.50'de, geç likidite pencere faiz oranını da % 23.50'de sabit bıraktı. Banka yaptığı açıklamalarda ‘’sıkı’’ ve ‘’kararlılıkla’’ kelimelerini toplantı metnine eklerken para politikası açısından mevcut para politikasının güçlü bir şekilde korunacağı mesajını verdi. Ancak piyasanın tepkisine bakıldığında piyasaları ikna edememiş gözükmekte. TCMB Yurtiçinde ikinci çeyrekte kısıtlamaların iç talebi bir miktar azalttığına değinen Banka, dış talebin gücünü koruduğunu ifade etti. Bu dönemde aşılanmanın etkisi ile hizmet ve turizm sektöründe canlılığın arttığını belirtti. Kredilerin ılımlı bir seyir izlediği ifade edilirken hem kredilerdeki ılımlı seyir, hem altın ithalatında yaşanan gerileme ve turizm faaliyetlerindeki canlılığın cari açığın düşmesine yardımcı olacağının altını çizdi. Merkez bankası enflasyonda hedef olan %5 seviyesine ulaşana kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceğini söylerken Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut duruş sıkı ve kararlılıkla sürdürülecektir denildi. Bu kararın ardından bundan sonraki sürece baktığımızda enflasyonist gelişmeler ve sermaye akımlarındaki değişiklik piyasada belirleyici olacaktır. TCMB’nin aksine kısa vadede enflasyonun yükseleceğini düşünmekle birlikte dün akşam Fed’den yapılan açıklamaların küresel bazda doların değerini artıracağını ve bununda gelişmekte olan ülkelerden para çıkışına sebep olacağını düşünüyoruz. Bu bağlamda Türkiye’nin de bu durumdan olumsuz etkilenebilme ihtimali oldukça yüksek. Fed dün akşam tahvil alım programının azaltılmasına doğru giden yolu başlatırken küresel piyasalarda doların giderek güçleneceği bir tablonun da fitilini ateşledi. Fransa, korona virüs salgınına karşı seyahat kısıtlaması getirdiği kırmızı ülkeler listesinden Türkiye’yi çıkararak, turuncu ülkeler listesine aldı. BİST100  endeksi günü % 1.20 puan düşüşle 1414 seviyesinden kapattı. Usd/Try dolar endeksinin küresel bazda güçlenmesiyle tarihi zirve bölgelerine yaklaştı.

Bugün yurtiçinde veri akışı sakin.

ABD:  Dün ABD’den gelen verilerde  haftalık işsizlik başvuruları 412 bin olarak açıklanırken, beklentiler haftalık işsizlik başvurularının 360 bin geleceği şeklindeydi. Philadelphia Fed İmalat Endeksi ise beklentilerin üzerinde 30.7 puana artış gösterdi. Fed faiz kararı sonrası sonrası piyasalarda istihdam verilerinin önemi artarken dün haftalık işsizlik başvurularının Nisan ayından bu yana ilk kez artması ABD 10 yıllık  tahvil faizleri üzerine negatif yansırken tahvillerin gün içinde % 1.45 seviyelerine doğru geri çekildiğini izledik. Biraz abartılı düşen tahvil faizleri daha sonra toparlanarak bugün işlemler % 1.51 seviyesinden geçmekte. ABD tahvil faizlerinin sert geri düşmesi ve bu ay Fed’in tahvil alım programını azaltmayacağının kesinleşmesi sonrası borsalarda alım eğilimi devam etti. Ancak ABD borsalarının birbirinden ayrıştığını izliyoruz. Dow Jones’ta sert satışlar devam ederken Nasdaq tarihi rekor kırdı. ABD Başkanı Biden'in ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, iki ülke arasındaki ilişkilerin hangi noktada olduğunu belirlemek için Başkan Biden ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında bir görüşme ayarlamayı değerlendirdiklerini söyledi. Ancak bu görüşmeye ilişkin nihai tarih verilmedi.

Bugün ABD’de veri akışı sakin. Fed sonrası fiyatlamalar devam ederken sert yükselen dolar endeksinde kar satışlarının görülme ihtimali yüksek. Kısa vadede ddolar endeksinde düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Borsalarda ise karışık seyir sürüyor.

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesinde yıllık bazda TÜFE beklentiler dahilinde % 2,0 açıklanırken, aylık bazda TÜFE benzer şekilde beklentiler dahilinde %0,3 olarak gerçekleşti. Euro Bölgesinde enflasyon Kasım 2018'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Euro Bölgesinde yıllık bazda çekirdek TÜFE beklentilerin üzerinde % 1,0'e yükselirken, aylık bazda çekirdek TÜFE beklentiler dahilinde % 0,2 olarak gerçekleşti.  Dolar endeksinin güçlenmesiyle birlikte Eur/Usd’de sert satışlar görülürken Eur/TL’de de yükselişler sınırlı kaldı. Avrupa borsaları tahvil faizlerinin sert geri düşmesi ve bu ay Fed’in tahvil alım programını azaltmayacağının kesinleşmesinin yanında Avrupa Merkez Bankası’ndan da tahvil alım programının azaltılması noktasında erken olduğu mesajlarının gelmesinin ardından günü karışık tamamladı. Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası üyesi Jens Weidmann, pandemi yardımlarının azalması için gerekli tedbirlerin sona erdirilmelerinin ve ekonomik toparlanmanın konsolidasyonun para politikasının normalleşmesi için ön şart olduğunu vurgularken para politikasının 2022'de normalleşmesini beklediğini söyledi.

Bugün Euro Bölgesi’nde cari dengenin 20.3 milyar euro gelmesi beklenirken diğer yandan Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısından bir mesaj çıkıp çıkmayacağını takip edeceğiz. Dolar endeksinde kar satışları görülmesi halinde Eur/Usd paritesinde tepki alımları gelebilir ancak bu alımlar satış fırsatı olarak değerlendirilmelidir. Borsalarda ise karışık seyir sürüyor.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1412 seviyesinin altında önce 1400 ve arkasından 1380 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1427 direncinin kırılması halinde önce 1434 ve arkasından 1445 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1542 seviyesinin kırılması halinde önce 1555 ve arkasından 1567 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1534 desteğinin altında önce 1519 ve arkasından 1497 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 8.6540 seviyesinin kırılması halinde önce 8.5870 ve arkasından 8.5300 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.7245 direncinin üzerinde önce 8.7720 ve arkasından 8.8500 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1780 seviyesinin altında önce 1766 ve arkasından 1751 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1789 direncinin kırılması halinde önce 1796 ve arkasından 1803 direnci test edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

#Meditera Tıbbi Malzeme’nin 7.000.000 adet payının pay başına 28,00 TL fiyattan halka arzına SPK tarafından onay verildi.

#AKBNK AKBANK - Yurtdışında 500 milyon dolara kadar tahvil ihracı kapsamında SPK'ya başvuru yapıldığı açıklandı.

#ANHYT ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK - Ocak - Mayıs döneminde prim üretimi %14,59 azalışla 607,8 milyon TL'ye geriledi.

#ANELE ANEL ELEKTRİK - Şirket tarafından TOGG'un Gemlik Kampüs Projesi Su İşleme Tesisi, Arıtma Tesisi, Giriş Merkezi ve 3 adet Nizamiye Binası elektrik işlerinin yapılmasına yönelik 11,5 milyon TL tutarındaki teklifin işveren tarafından uygun bulunduğu açıklandı.

#ARCLK ARÇELİK - Hitachi ve Whirlpool'da son aşamalara gelindiği, Hitachi'de hakim ortağın ARCLK olacağı, Hitachi ve Whirlpool ile ARCLK'in yurtdışı satışlarının payının %75'lere çıkacağının tahmin edildiği medyada yer aldı.

#ASUZU ANADOLU ISUZU - Şirketin, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin düzenlediği "OİB 2020 yılı İhracat Başarı Ödülleri#organizasyonunda "Altın İhracatçı#ödülünü aldığı medyada yer aldı.

#DOAS DOĞUŞ OTOMOTİV  - Şirketi ile Seat SA arasındaki Distribütörlük Sözleşmesinin süresiz olarak yenilendiği açıklandı.

#EKGYO EMLAK KONUT GMYO - Şirket projelerinden İstanbul Kartal Esentepe 1. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesinin 1. oturumu 30 Haziran'da yapılacağı açıklandı.

#HUBVC HUB GİRİŞİM SERMAYESİ - Şirket iştiraki Workiom'a 20.000 dolar tutarında borç verildiği ve bu borç karşılığında, Workiom tarafından yapılması planlanan emisyon primli sermaye artışına, şirketin talep etmesi durumunda katılacağının açıklanması kapsamında, 100.000 dolarlık Doları ek yatırım opsiyonunun kullanılmasına karar verildiği ve Workiom'a verilen 20.000 dolara ek 80.000 dolar daha sermaye avansı olarak ödendiği açıklandı.

#ISBIR İŞBİR HOLDİNG - Şirketin bağlı ortaklığı İşbir Sentetik'in halka arzının ertelendiği açıklandı.

#ORGE ORGE ENERJİ ELEKTRİK - Şirketin devam eden işleri arasında yer alan Dudullu-Bostancı Metro Projesi'nde, Scada kapsamındaki elektrik işlerine ilişkin 461.000 Euro tutarındaki teklifin kabul edildiği ve sözleşme görüşmelerine başlandığı açıklandı.

#OZBAL OZBAL ÇELİK BORU - Şirketin Erciyas Çelik ile, tüm aktif ve pasifleri ile birlikte bir kül halinde Erciyas Çelik'e devrolması suretiyle Erciyas Çelik bünyesinde birleşilmesi kapsamında SPK'ya başvuru yapıldığı açıklandı.

#SELVA  SELVA GIDA - Şirket payları bugün talep toplama yöntemi ile halka arz edilecek

#TKFEN TEKFEN HOLDİNG - Şirketin bağlı ortaklığı Gate İnşaat'ın %50 pay sahibi olduğu İstek Construction'un Kazakistan'da NCOC şirketi ile mevcut tesislerde Tadilat-İnşaat Hizmetleri sağlanmasına yönelik 5 yıl süreli Çerçeve Sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

#TRILC TÜRK İLAÇ SERUM - Devlet Malzeme Ofisi tarafından düzenlenen 17,6 milyon TL'lik Hemodiyaliz Solüsyonu İhalesi'nin şirketin markası olan Diadol'ün uhdesinde kaldığı açıklandı.

#YKGYO KORAY GMYO - Şirketin YKBNK mülkiyetinde bulunan 10.404.000 TL adet A grubu imtiyazlı paylarının ve 1.775.872 adet B grubu paylarının Koray Gayrimenkul tarafından devralınmasıyla Şirket'in yönetim kontrolünü elinde bulundurmaya başlayan Koray Gayrimenkul tarafından Şirket'in B grubu diğer pay sahiplerine ait payları satın almak üzere Şirket'in 1 adet payın 4,6587 TL fiyattan hazırlanan Pay Alım Teklifi Bilgi Formu'nun SPK tarafından olumlu karşılandığı açıklandı. "

Kaynak:Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi