MENÜ
Ankara
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Genom Bilimi ile kişiselleştirilmiş sağlığa ilerliyoruz
Teknoloji
22 Mart 2021 Pazartesi 15:07

Genom Bilimi ile kişiselleştirilmiş sağlığa ilerliyoruz

Sabancı Üniversitesi’nin Akbank ve Eczacıbaşı Holding iş birliği ile kamu ve özel sektör yöneticilerini bilim ve teknoloji ile buluşturmak üzere düzenlenen “Teknolojinin Gücüyle Geleceğe” Webinar Serisi’nin üçüncüsü “Günlük Yaşamda Genom Bilimi” başlığıyla gerçekleşti.

“Teknolojinin Gücüyle Geleceğe” Webinar Serisi’nin ikincisi “Günlük Yaşamda Genom Bilimi” başlığı altında gerçekleşti. Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Ogün Adebali tarafından günümüzde en çok gündemi meşgul eden sağlık alanında genom bilimi ve genom biliminin insanlığa ve tıp bilimine kazandırabilecekleri aktarıldı.    

Genom analizi ile hücrelerin tarihini okuyoruz

Webinar’da genomun bir hücrenin genetik materyaline verdiğimiz ismi olduğu, sadece hücrelerde değil, virüslerde de olduğu aktarıldı. Genomu bir tarif kitabı olarak düşündüğümüzde, bu tarif kitabını kullanarak yaşamsal faaliyetlerimizi sağlayan hücreler ve tarihi hakkında bilgi okuyabileceğimiz dile getirildi. Bu kapsamda genom analizi dediğimiz şeyin aslında genomun barındırdığı bilginin biyolojik olarak ne anlam ifade ettiğini öğrenmeye yönelik bir çaba olduğu belirtildi.

Genom analizi ile kişiselleştirilmiş reçeteler yazılabilir

Herkesin kendine özgü genomu olduğu ve her birimizinkinin birbirimizden 4 milyon harf farklı olduğu aktarıldı. Bu farklılıkların ise bizim görünüşümüzü ya da hastalıklara yatkınlığımızı belirlediği paylaşıldı. Bu yüzden genom testi ya da genom analizi ile kişiselleştirilmiş tıpa doğru ilerlediğimiz belirtildi. Kişiselleştirilmiş tıp ile bir ilaç belli kişi için çalışırken, ikinci bir kişi için aynı ilacın çalışması söz konusu olamayabileceği aktarıldı. Genomdaki farklılıkları anlayarak bu kişiselleştirilmiş reçetelere doğru nasıl ulaşabilir, bunun üzerine bilim insanları çalışmalarını sürdürdüğü dile getirildi. 

Genom dizilimi maliyetleri düşüyor

Yeni nesil dizileme teknolojileri ile dna dizileme maliyelerinin çok düştüğünden bahseden Ogün Adebali, 100 milyon Dolar’lık maliyetlerin zamanla bin doların altına düştüğü, yakında herkesin laboratuvarlarda bu testleri yaptırabileceği paylaşıldı. Herkesin genom dizilimi yaptırabilmesinin elimizdeki dizi verisini artırarak risk değerlendirmeleri ile hastalık tespitlerinin artacağı belirtildi.

 Nadir hastalıkların tanısında Genom analizi 

Doğum sonrası nadir hastalıkların erken tanısı ya da herhangi sağlıklı bir insanın kansere yatkınlığı, gebelik dönemindeki testler, hatta gebelikten önce nadir hastalıklarda genom dizisi analizi önem arz ediyor. Genom analizi ile anne ve babadan alınan örneklerle olası hastalıkların tahmininin yapılabileceği vurgulandı. 

Genom Bilimi yok olmakta olan tarım ürünleri geri kazanılabilir

Webinarda ayrıca genom ile kaybolmaya başlayan bitkilerin geçmişteki genom dizisini elimizde bulundurarak, neyin farklı olduğu belirlenip geri kurtarılabileceği ya da bazı ürünlerin daha etkin yetiştirilmesinin sağlanabileceği de aktarıldı.

“Sağlık ve biyoloji için yapay öğrenme” webinarı

Sabancı Üniversitesi’nin Akbank ve Eczacıbaşı Holding iş birliği ile kamu ve özel sektör yöneticilerini bilim ve teknoloji ile buluşturmak üzere “Teknolojinin Gücüyle Geleceğe” Webinar Serisi’nin dördüncüsü 23 Mart 2021, Salı günü Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Öznur Taştan tarafından “Sağlık ve Biyoloji için Yapay Öğrenme” konusunda gerçekleşecek.

Hibya Haber Ajansı

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi