MENÜ
Ankara 22°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Enflasyonda belirgin düşüş sağlanana kadar
Ekonomi
7 Mayıs 2021 Cuma 12:41

Enflasyonda belirgin düşüş sağlanana kadar

TCMB dün gerçekleşen PPK toplantısında beklendiği gibi politika faizini değiştirmedi ve %19 seviyesinde sabit tuttu.

TCMB dün gerçekleşen PPK toplantısında beklendiği gibi politika faizini değiştirmedi ve %19 seviyesinde sabit tuttu. TCMB Nisan ayı faiz karar metninden; “Sıkı para politikası duruşu kararlılıkla uzun bir müddet sürdürülecek.” ifadesinin çıkarılması, piyasada yakın bir gelecekte faiz indirimi beklentisi doğurmuştu. Dünkü toplantı metninde Nisan Enflasyon Raporu’na atıf yapılarak, “Enflasyon tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut duruş sürdürülecektir” dendi. TCMB faizi ne zaman indireceği sorusunun cevabı, enflasyonda belirgin düşüş sağlanana kadar olarak verilmiş oldu. TCMB’nin enflasyon tahmin politikasında ve piyasa beklentilerinde belirgin düşüş yılın son çeyreğinde gerçekleşiyor. Bundan sonra piyasanın faiz indirimi beklentileri yılın son çeyreğinde yoğunlaşacak ve 17 Haziran TCMB’den faiz oranlarının sabit kalacağı genel konsensus olacak. Mayıs’a güçlü başlayan BIST’in, Mart ayında açılan yaraları sarması açısından bir fırsat oluştuğunu söyleyebiliriz. Güçlü kar sezonu, global normalleşme ve büyüme beklentilerinin global risk alma iştahını desteklemesi ile birlikte TCMB’nin yakın vadede mevcut pozisyonunu koruması BIST’e yeni para girişlerini getirebilir. Yeni para girişlerinin etkisi ile olumlu havanın devam etmesini 1445 direncinin zorlanmasını bekliyoruz. 1445 direncinin kırılması ise köşeye çekilen yatırımcıyı yeniden gelmesini tetikleyebilir.

Dolar/Tl paritesi Tl lehine gelişebilir. TCMB’nin son çeyreğe kadar faizi sabit tutacağına yönelik sinyaller vermesi ve gelişmekte olan ülke para birimlerinin sıkı parasal duruşları ile dolara karşı değer kazanmaları Tl’yi destekleyecektir. 8.30 direnç olmasını ve 8.2625 ve 8.244 desteklerinin zorlanmasını bekliyoruz.

Mart’ta yaşanan kayıpların, Mayıs’ta telafi etme ihtimali güçlendi. 1. Çeyrek kar rakamları beklentilerin üzerinde gelirken, BIST 100 Mart ayı seviyelerinin %6.5 altında işlem görüyor. Sınai sektörünün güçlü kar büyümesi, hizmet sektöründe normalleşme beklentilerinin fiyatlanması ile Mayıs’a güçlü bir başlangıç yaptık. TCMB faiz kararı sonrasında bankacılık sektöründe sınırlı gelen alımların bugün devamını takip edeceğiz. 1445 direncinin zorlanmasını bekliyoruz, bu direncin kırılımı yeni para girişi de getirebilir.

Taban oluşumu sonrasında tepe yenilendi. Taban oluşumu teyidi sonrasında ilk direncimiz 1522’ye ulaşıldı. Yardımcı göstergelerin alım bölgesinde hareket etmesi ve taban oluşumu sonrasında yükselen trend hareketinin devamında bugün 1522 direncinin kırılıp, 1585 seviyelerine yönelik hareketin ilerleyen günlerde devamını bekleyebiliriz.

USD/TL destek bölgemize geriliyor. 8.61-8.63 direnç bölgesinden gelen satışlar ile birlikte yükselen kanal desteği olan 8.48 ile yatay destek seviyemiz olan 8.49’e geri çekilme görüyoruz. Geri çekilmenin 8.48-8.49’da sınırlı kalmasını ve ardından 8.57 ara direncine doğru bir tepki oluşmasını bekleyebiliriz.

 

Kaynak:ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi