MENÜ
Ankara 21°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Enflasyon beklentileri aştı
Ekonomi
6 Temmuz 2020 Pazartesi 10:01

Enflasyon beklentileri aştı

Yeni haftaya Asya tarafından gelen güzel haberlerle başlıyoruz: Çin’de Şangay Endeksi % 4.2 artarken, Hondg Kong’da % 3.5 artış var. Japonya ve G. Kore de % 1.5 üzerinde yükselişteler. (Alnus Yatırım)

Yeni haftaya Asya tarafından gelen güzel haberlerle başlıyoruz: Çin’de Şangay Endeksi % 4.2 artarken, Hondg Kong’da % 3.5 artış var. Japonya ve G. Kore de % 1.5 üzerinde yükselişteler.  ABD Endeks futureları da % 1 üzerinde artış gösteriyor.  4 aydır yükselen trendde olan BIST 100 Endeksinde geçen haftanın zirvesi 117,400 bakalım bu hafta geçilecek mi? BIST’in 6 büyük yabancı yatırımcıya 1-3 ay arasındaki açığa satış yasağı da bugün başlıyor.

 

TUIK'in açıkladığı Haziran ayı enflasyon verilerine göre; TÜFE %0.6 piyasa beklentisinin üzerinde % 1.13 olarak gerçekleşti. Böylece, yıllık enflasyon önceki ay görülen %11.39 seviyesinden %12.62'ye yükseldi. Yİ-ÜFE ise aylık % 0.69 artarken yıllıkta % 6.17 artış oldu. Ekonomide normalleşme adımları sonrasında hizmet fiyatlarında görülen artışların da etkili olduğu manşet ve çekirdek enflasyon eğilimleri çerçevesinde tek haneli enflasyon görüntüsünden uzaklaşıldığının belirgin hale gelmesi, piyasada iki beklentiyi artırabilir. Birincisi Merkez Bankası'nın bu ayın sonunda açıklanacak olan Enflasyon Raporunda, % 7.4 seviyesindeki enflasyon tahminini yukarı yönlü revize edebilir. İkincisi ise enflasyon risklerini görerek son toplantıda "bekle -gör" yapıp faizi indirmeyen TCMB'nin bir süre daha değişikliğe gitmemesi olabilir.

 

Pandemi döneminde nice güçlü görünen ülkenin süreçle baş etmede zorlandığı görüldü. Dolayısıyla kredi notlarında da düşüşler yaşandı. Öyle ki son olarak Kanada'nın notunu düşüren Fitch 2020'nin ilk 6 ayında 33 ülkenin notunu indirerek tarihi bir rekora imza attı. Kuruluş daha önce 1 senede bile bu kadar indirime gitmemişti. Fitch en son geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Türkiye'nin kredi notunu BB'den BB- seviyesine indirmişti ancak bu not halen S&P ve Moody'se göre daha iyi bir not olup yatırım yapılabilir seviyenin 3 kademe altında bulunuyor. Fakat haftasonu ilginç ve güzel bir gelişme oldu. Fitch,  Coca-Cola İçecek'in kredi notunu BB'den iki kademe birden artırarak BBB-'ye yani yatırım yapılabilir kademeye yükseltti.

 

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüş ve arkasından başlayan ralli ile 116 bine kadar ulaştı. Bugüne olumlu başlayacak Endekste hedef 117 binler üstü olabilir. Aşağı geçiş noktası olarak yılbaşı seviyesi olan 114,425 izlenebilir.

 

Kaynak:Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi