MENÜ
Ankara 20°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Dünyada altına talep düştü, Çin’de yüzde 212 yükseldi
Dünya
8 Mayıs 2021 Cumartesi 13:43

Dünyada altına talep düştü, Çin’de yüzde 212 yükseldi

Dünya Altın Konseyi tarafından açıklanan Altın Talepleri Eğilimleri raporuna göre yılın ilk çeyreğinde küresel altın talepleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 düşerken, Çin piyasasında altın mücevher üzerindeki talep yüzde 212 arttı.

Dünya Altın Konseyi tarafından açıklanan Altın Talepleri Eğilimleri raporuna göre yılın ilk çeyreğinde küresel altın talepleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 düşerken, Çin piyasasında altın mücevher üzerindeki talep yüzde 212 arttı. Dünya Altın Konseyi’nin raporuna göre, yılın ilk çeyreğinde küresel altın talepleri 815,7 tonla bir önceki çeyreğe denk gelirken, yıllık bazda ise yüzde 23 düştü. Bunun en büyük sebebi, küresel altın ETF’lerinden (Borsa Yatırım Fonu) 177,9 tonluk çıkışı olarak gösterildi.

Aynı dönemde, Çin’in altın ETF’lerine ise 11,5 tonluk giriş gözlendi. Mart sonu itibarıyla, Çin’de altın pozisyonu (positions) 72,4 tona ulaşarak, tarihteki yeni rekora imza attı. Dünya Altın Konseyi Çin Bölgesi Genel Müdürü Wang Lixin, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “İki unsur, yurtiçi yatırımcıların altın ETF’lerine yönelik ilgilerinin artmasına neden oldu. Birinci olarak, yılın ilk çeyreğinde, yurtiçi piyasada altın fiyatlarında gösterilen durgunluk nedeniyle, birçok birey yatırımcı altın ETF’lerine yönelik yatırımı artırdı ve bazı insanlar da bu fırsatla altın ETF’lerine girdi. İkinci olarak, Bahar Bayramı’ndan sonra Çin borsasında dalgalanmaların sürekli artmasından dolayı, altın gibi güvenli liman varlıkları daha fazla yatırımcının ilgisini çekti” dedi.

Külçe ve altın sikke talepleri güçlü bir şekilde toparlanıyor

Küresel altın ETF’leri üzerindeki talebin düşmesine rağmen, külçe ve altın sikke taleplerinde ise güçlü toparlanma eğilimi seyrediliyor. Düşük fiyatta satın alma isteği ve enflasyon baskısına yönelik beklentinin artması gibi unsurların etkisiyle, yılın ilk çeyreğinde külçe ve altın sikke üzerindeki küresel yatırımlar 339,5 tona ulaşarak, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 arttı. Bunlar arasında, Çin piyasasında külçe ve altın sikkeye yönelik talep 86 tona ulaştı. Bu rakam, son on çeyrek boyunca en yüksek noktaya geldi ve yıllık bazda da yüzde 133 yükseldi.

Öte yandan, yılın ilk çeyreğinde küresel altın mücevherlere yönelik talepler de yıllık bazda yüzde 52 artarak, 477,4 tona ulaştı. Çin’de ise ekonominin hızlı toparlanması ve bayram tüketiminin sürekli canlanması gibi unsurların etkileriyle, yılın ilk çeyreğinde altın mücevher tüketimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 212 artarak, 191,1 tona çıktı ve bu rakam 2015 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Geçen yıl salgından dolayı bazın düşük olması, bu artışa neden olan en önemli sebeplerden birisi. Buna rağmen, 191,1 tonluk tüketim hacmi, salgından önceki 2019 yılına kıyasla yine yüzde 4 arttı.

Dünya Altın Konseyi Çin Bölgesi Genel Müdürü Wang Lixin, yılın ilk çeyreğinde Çin’de altın fiyatında yaşanan yüzde 8,5’lik düşüşün, tüketicilerin altın üzerindeki alım gücünün artmasına neden olduğuna işaret etti.
Hibya Haber Ajansı
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi