MENÜ
Ankara 28°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde 1.3 Milyon Kitap, Türkiye'nin İlk Entegre Kitap Taşıma Sistemi ile Erişime Açıldı
Kültür-Sanat
13 Eylül 2024 Cuma 12:38

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde 1.3 Milyon Kitap, Türkiye'nin İlk Entegre Kitap Taşıma Sistemi ile Erişime Açıldı

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, Türkiye'de ilk kez kullanılan Entegre Kitap Taşıma Sistemi ile depolardaki 1 milyon 300 bin kitabı okuyucularının erişimine sundu.

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, Türkiye'de ilk kez kullanılan Entegre Kitap Taşıma Sistemi ile depolardaki 1 milyon 300 bin kitabı okuyucularının erişimine sundu. 20 Şubat 2020'de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde hizmete açılan kütüphane, dünya çapında önde gelen kütüphaneler arasında yer alıyor ve 125 bin metrekare kapalı alanıyla dikkat çekiyor.

Entegre Kitap Taşıma Sistemi

Dünyada sadece 160 kütüphanede kullanılan bu sistem, 5.5 kilometre ray uzunluğuna sahip yarı otonom bir yapı içeriyor. Sistem, 100 otomatik ve 50 manuel taşıma aracı, 40 istasyon ve 2 otomatik kitap iade cihazı ile çalışıyor. Kitaplar, dikey ve yatay hareket eden araçlarla dakikalar içinde istenilen konuma ulaştırılıyor.

Sistem Nasıl Çalışıyor?

Okuyucular, kütüphanenin katalog tarama ekranından kitap talep ediyor. Talep, farklı kattaki depo görevlisinin ekranına iletiliyor. Görevli, kitabı taşıma aracına yerleştirip raylar üzerinden okuyucuya yönlendiriyor. Kitaplar okunduktan sonra, otomatik iade cihazlarına teslim ediliyor ve içlerindeki çipler sayesinde otomatik olarak ayrıştırılarak, doğru depolama alanına geri döndürülüyor.

Kurulum ve Test Süreci

Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilisi Ayhan Tuğlu, sistemin kurulumunun 2020'de başladığını ancak COVID-19 salgını nedeniyle aksamalara uğradığını belirtti. Kurulum 2024 başında tamamlandı ve 8 aylık test sürecinin ardından sistem, bir ay önce hizmete sunuldu.

Millet Kütüphanesi, geçen yıl 2 milyon ziyaretçi ağırlamış olup, bu yeni sistemle kitap erişimini daha da hızlandırmış ve etkinleştirmiştir.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi