MENÜ
Ankara 20°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çin’in 55 uydudan oluşan Beidou sistemi, yedi farklı hizmet sunuyor
Dünya
14 Eylül 2021 Salı 12:35

Çin’in 55 uydudan oluşan Beidou sistemi, yedi farklı hizmet sunuyor

Çin Uydu İle Navigasyon Ofisi Yönetici Yardımcısı Chen Gucang, uydu aracılığıyla navigasyon hizmeti olan Beidou sisteminin (BDS-3) aslında kullanıcılarına birbirinden farklı yedi ayrı hizmet sunduğunu açıkladı.

Çin Uydu İle Navigasyon Ofisi Yönetici Yardımcısı Chen Gucang, uydu aracılığıyla navigasyon hizmeti olan Beidou sisteminin (BDS-3) aslında kullanıcılarına birbirinden farklı yedi ayrı hizmet sunduğunu açıkladı. BDS-3 uydu takımı şebekesi dünyanın üç değişik yükseklikteki yörüngesinde işlev gören 55 adet uydudan oluşuyor. Söz konusu mega projenin gerçekleştirilmesinin 20 yıllık bir çalışma döneminden sonra hizmet vermeye başladı.

Çin Uydu İle Navigasyon Ofisi Yönetici Yardımcısı Chen Gucang, BDS-3’ün Temmuz 2020’de resmen hizmete başladığından bu yana istikrarlı biçimde çalışmakta olup performanslarının birinci sınıf bir hizmet sağlamakta bulunduğunu belirtti. 

Sistem, Chen’in bildirdiğine göre, standart navigasyon, konumlandırma ve senkronizasyon hizmetlerinden başka küresel ve bölgesel düzlemde kısa mesaj iletişimi, uluslararası araştırma ve kurtarma, hassas nokta konumlandırma, uyduyla yeryüzü görüntüsü büyütme gibi hizmetler de sunuyor. 

Üç adet senkron uydu, PPP (Precise Point Positioning) sinyalleri yayma işlevi ile seferber edilerek, bu alanda gerçek zamanlı, yatay olarak 20 santimetre ve dikey olarak 35 santimetre hassaslık elde edilmesini sağlıyor. Ayrıca BDS-3’ün yeryüzünü büyüterek göstermede ulusal sistemin kapsamının genişletilmesi sayesinde tüm ülkede milimetrik bir konumlandırma mümkün oluyor.

Öte yandan, orta yörüngedeki uyduların altı tanesi üzerine yerleştirilmiş bulunan araştırma ve kurtarma aktarıcıları tüm dünyanın ticari ve sivil kullanıcılarına yardım için hazır durumda. Chen, küresel ve bölgesel düzlemde SMS hizmetlerine ilişkin olarak ise küresel SMS hizmeti için denemelerin sürdürüldüğünü açıkladı. Ayrıca bölgesel SMS işlemleri için entegre donanıma sahip akıllı telefonlar 2021 yılı sonuna değin hizmete girebilecek. Chen, Çin’in BDS-3 sisteminin dünya çapında gelişmesini ve kullanımını teşvik etmeyi sürdüreceğini de duyurdu.

Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi