MENÜ
Ankara 21°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çin, biri burun spreyi olmak üzere 21 Kovid-19 aşısı geliştirdi
Dünya
8 Haziran 2021 Salı 12:39

Çin, biri burun spreyi olmak üzere 21 Kovid-19 aşısı geliştirdi

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, Çin’de geliştirilen burun spreyi ve solunan Kovid-19 aşılarının klinik deneyleri devam ettiğini açıkladı.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, Çin’de geliştirilen burun spreyi ve solunan Kovid-19 aşılarının klinik deneyleri devam ettiğini açıkladı. Sağlık Komisyonu Başkan Yardımcısı Zeng Yixin, burun spreyinin Çin’in Kovid-19 ile mücadelede en başta seçtiği aşı teknolojilerinden biri olduğunu söyledi. Zeng, klinik deney verilerinin toplanmasının ardından tıp uzmanlarının test edilen aşıların güvenliği ve etkinliğini inceleyeceğini sözlerine ekledi.

Öte yandan Çin Sanayi ve Bilişim Bakanlığı yetkilisi Mao Junfeng, şu ana kadar Çinli kamu kurumu ve özel şirketler tarafından geliştirilen ve klinik deneyleri devam eden aşı sayısının 21’e ulaştığını söyledi. Sinopharm ve Sinovac’ın ürettiği aşılar, kısa süre önce Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) acil kullanım onayı aldı.  Mao, söz konusu iki Çinli şirketin COVAX programına bir an önce aşı sağlamak için yoğun hazırlık yaptığını ifade etti.

Mao, aşıların dünyanın her yerine uygun fiyatlarla ulaştırılması için Çinli şirketlerin aşı teknolojilerini gelişmekte olan ülkelere transfer etmeleri ve aşı üretiminde başka ülkelerle işbirliği gerçekleştirmelerine destek verdiklerini sözlerine ekledi.  

8 aşının yurt dışında faz 3 klinik denemeye girmesine izin verilirken, 1 mRNA aşısı yurt dışında etik onay aldı. Çin, yurtdışı klinik deneyler için inaktif aşılar, rekombinant protein aşıları, adenovirüs vektör aşıları ve nükleik asit aşıları dahil tüm alanları kapsadı.

Çin Devlet Konseyi Salgın Önleme ve Kontrol Mekanizması Aşı Geliştirme Sorumlusu Zen Yixin ise Çin’in araştırıp geliştirdiği aşı sayısıyla dünyada ilk sırada yer aldığını söyledi. Aşı araştırma ve geliştirme hızının da rekor oluşturduğuna dikkat çeken Zen Yixin, “Çin’in Kovid-19 aşısı Ar-Ge projesini başlatmasından sonra dünyada ilk olarak klinik araştırma yapması sadece 2 ay aldı, ardından acil kullanımın gerçekleştirilmesi için 4 ay, yurt dışında Faz 3 deneme ve koşullu olarak piyasaya sürülmesi de sadece 11 ay geçti” dedi.

Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi