MENÜ
Ankara 26°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çin:
Dünya
17 Ocak 2023 Salı 16:31

Çin: "Arap ülkeleriyle ilişkileri yeni düzeye taşımaya hazırız"

Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin’in Arap ülkeleriyle birlikte, aralarındaki ilişkilerin yeni düzeye taşınması için ortak çaba harcayacaklarını açıkladı.

Edinilen bilgilere göre, Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang kısa süre önce Mısır’a yaptığı resmi ziyarette, Çin’in Orta Doğu politikasını açıkladı. 

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin bugün Beijing’de düzenlenen basın toplantısında konuyu değerlendirdi. 

Wang Wenbin, Bakan Qin Gang’ın, Kahire’de Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile düzenlediği ortak basın toplantısında Çin’in Orta Doğu politikasını açıkladığını bildirdi. 

Bakan Qin Gang’ın açıkladığı politikalara göre, Orta Doğu ülkelerinin ulusal egemenliğiyle toprak bütünlüğüne saygı gösterilmeli. Bölgede mevcut önemli sorunlara çözüm getirmek için bölge şartlarıyla tüm tarafların çıkarlarına uyulmalı. Bölge ülkelerinin kalkınmasına daha fazla destek sağlanmalı, bu ülkelerin gıda ve enerji alanlarındaki meydan okumaları göğüslemelerine yardımcı olunmalı, terörizme ortak darbe indirilmeli, aşırı dinci ve terör güçlerinin kaosu manipüle ederek, başka bölgeye yayılmasının başı kesilmeli. Bölge dışındaki ülkeler, Orta Doğu ülkelerinin içişlerine karışmamalı, gerçek anlamda çok taraflılığı korumalı, tek taraflı hegemonyacılık izlememeli ve özellikle Orta Doğu’da medeniyetler arasında çekişme yaratmak yerine bölgenin tarihi ve kültürel geleneklerine saygı gösterilmeli.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, “Bakan Qin Gang, Çin’in öteden beri Orta Doğu halkının egemen ve bağımsız bir şekilde gelişme yolunu aramasını, dayanışma ve işbirliği içinde bölgesel güvenlik sorunlarını çözmesini desteklediğini vurguladı. Çin, ayrıca Orta Doğu ülkeleriyle Kuşak ve Yol inşasını birlikte hızlandıracak, Küresel Kalkınma İnisiyatifi’yle Küresel Güvenlik İnisiyatifi’ni birlikte yerine getirecek, dolayısıyla ortak, kapsamlı işbirliği ve sürdürülebilir Orta Doğu güvenlik çerçevesini öncülük edecek, bölgesel sıcak sorunların çözülmesine Çin planını sunacak, küresel medeniyet çeşitliğini koruyacaktır.” diye konuştu. 

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi