MENÜ
Ankara 21°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bakan Selçuk, “Siyasi, Ekonomik ve Kamusal Hayatta Liderliğe Hazırlanmak” başlıklı oturuma katıldı
Siyaset
19 Mart 2021 Cuma 21:32

Bakan Selçuk, “Siyasi, Ekonomik ve Kamusal Hayatta Liderliğe Hazırlanmak” başlıklı oturuma katıldı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Birleşmiş Milletler(BM) Kadının Statüsü Komisyonu’nun 65. Oturumu kapsamında NEYAD ve MÜSİAD tarafından düzenlenen “Siyasi, ekonomik ve kamusal hayatta liderliğe hazırlanmak” başlıklı oturuma katıldı.

“Kadınların iş hayatına katılımına büyük önem veriyoruz”

Kadınların iş hayatına katılımına büyük önem verdiklerinin altını çizen Bakan Selçuk, bu konuda gereken politikaları oluşturmak ve adımları atmak için Kadın İstihdamı Ulusal İzleme ve Koordinasyon Kurulu oluşturduklarını kaydetti. Bakan Selçuk, İŞKUR tarafından düzenlenen eğitim programlarına katılımcıların önemli bir bölümünü kadınlar oluşturuyor, 2002 yılında bu yana bakanlığın çalışmaları sonrasında kadın istihdamının 3 milyonu aştığını da söyledi.

“İş ve aile hayatı arasındaki uyumun sağlanması kadınların çalışma yaşamına katılması için önemli”

İş ve aile yaşamı arasındaki uyumun sağlanmasının kadın için önemini vurgulayan Bakan Selçuk, kadınların iş yaşamını katılımın desteklemek için çocuk bakım servislerinin artırılmasına özel önem verdiklerini belirtti.  Bakan Selçuk “Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi  projesi” ile 25 binden fazla çalışan annemizi destekledik. BU proje annelere çocuk bakımı için maddi destek sağlıyor ve bu şekilde kadınların iş hayatına dönmesine imkan sağlıyor. Bu proje sayesinde 15 bin kadın ilk kez Sosyal Güvenlik Kurumu’na(SGK)  kaydoldu.” değerlendirmesinde bulundu.

“Girişimcilik eğitim programlarından 216 bin kadın yararlandı”

Bakan Selçuk, girişimciliğin, kadınların potansiyellerini ortaya çıkarabilecekleri en verimli alanlardan biri olduğuna inandıklarını ve bu kapsamda bugüne kadar 216 bin kadının düzenlenen eğitim programlarına katıldığını kaydetti. “Kadın kooperatiflerini girişimciliğin itici gücü olarak gördüğümüzden, varlıklarını ve verimliliklerini artırmak için önemli girişimler başlattık. Bu nedenle, birçok proje arasında yeni kadın kooperatiflerinin kurulmasını teşvik ediyor ve mevcut kooperatifleri yerel düzeyde çalışma grupları aracılığıyla destekliyoruz.” diyen Selçuk,  işbirliği ve diyalog kültürü geliştirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla Bölgesel Toplantılar düzenlediklerini de belirtti.

“Türkiye'deki teknoloji start-uplarının kurucularının %16'sı kadın”

Teknolojinin, dijital dönüşümde kadın liderler ve esnaf için yeni fırsatlar sunduğuna işaret eden Bakan Selçuk, “Özellikle salgın sırasında iş hayatında birçok yeni sosyo-ekonomik ağın oluşumuna tanık oluyoruz. Küresel olarak, dijital çalışma platformlarının sayısı son on yılda 5 kat arttı. Sonuç olarak, şimdi yeni çalışma modellerinden bahsediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bakan Selçuk, son on yılda Türkiye'deki teknoloji start-uplarının kurucularının %16'sının kadın olduğunu ve bu oran ile Türkiye’nin Avrupa’nın dördüncüsü olduğunu açıkladı.

“Kız çocuklarının okullaşma ve okuryazarlık oranını arttırdık”
Bakan Selçuk konuşmasında pandemi döneminde kadınların omuzlarına daha fazla yük bindiğini vurguladı ve “Pandemi sonrası dönemde kadınlar ve kız çocukları için riskleri ortadan kaldırmak ve zorlukların üstesinden gelmek ortak sorumluluğumuzdur.” ifadelerini kullandı.
Bakan Selçuk, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN'ın önderliğinde hükümetimiz kadın ve kız çocuklarının eğitim düzeylerini yükseltmek için öncelikli hedefler benimsedi” vurgusu yaparak, “Haydi Kızlar Okula”, “7 Çok geç” gibi kampanyalarla kız çocuklarının net okullaşma ve okuryazarlık oranının arttırıldığını belirtti. Kamu ve özel sektörün başarılı bir birlikteliği olarak “Türkiye'nin Mühendis Kızları” projesini de örnek gösteren Selçuk, bu proje ile lise ve üniversite öğrencilerine burs, staj imkanı ve mentorluk desteği sağladıklarını belirtti.

“Tüm dünyada kadınların güçlendirilmesi için, koordineli politikalara ihtiyaç var”

Katılımcıların liderlik kapasitelerini geliştirmek ve ömür boyu sürecek bir dayanışma ağı oluşturmak için “ALLY for Future” adında uluslararası bir liderlik programı düzenlediklerini belirten Bakan Selçuk, programı dünyanın her yerindeki genç Müslüman kadınlar için tasarladıklarını kaydetti. 
Kadınların kamusal yaşama ve karar alma süreçlerine tam ve etkili katılımını sağlamanın çok boyutlu bir hedef olduğunu vurgulayan Bakan Selçuk, “Tüm dünyada kadınların güçlendirilmesi için, koordineli politikalara ihtiyaç var. Bu noktada, Türkiye'nin başta kadına yönelik her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması olmak üzere birçok alanda önemli ilerleme kaydettiğini ifade etmekten mutluluk duyuyorum.” dedi. “Kadın hayatın her alanında ne kadar çok yer alırsa aile ve toplumun da o kadar güçlü olacağına inanıyoruz.” diyen Selçuk, “Türkiye olarak “kimseyi geride bırakmama” ilkesiyle bütüncül ve kapsayıcı bir yaklaşımla ilerlemeye, mevcut çabalarımıza katkıda bulunmaya kararlıyız.” mesajı verdi.

 

HİBYA HABER AJANSI

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi