MENÜ
Ankara 20°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ABD – Türkiye ilişkileri
Ekonomi
13 Haziran 2021 Pazar 12:19

ABD – Türkiye ilişkileri

Piyasaların ana gündemi Fed’in varlık alımlarını ne zaman azaltmaya başlayacağı olurken, enflasyon gerçekleşmeleri bu temaya yön vermektedir.

“PİYASANIN ROTASI”

Haftanın Makro Teması

NATO Zirvesi / Biden – Erdoğan Görüşmesi / Fed – TCMB – BoJ Faiz Kararları

Haftanın Stratejisi

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi %1,50 Seviyesi Altında Kalıcı Olacak (mı)?

Haftanın Konuşmaları

16 Haziran Çarşamba Saat 21.30 Fed Başkanı Powell

ABD – Türkiye İlişkileri…

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 174,877,07, – tedaviye pozitif cevap veren 120,713,349 – ölü sayısı 3,773,601 kişiye ulaşmıştır.

Piyasaların ana gündemi Fed’in varlık alımlarını ne zaman azaltmaya başlayacağı olurken, enflasyon gerçekleşmeleri bu temaya yön vermektedir. ABD ekonomisi için açıklanan son enflasyon verileri yıllık %5 artışa işaret etse bile, ekonomik ısınmanın Fed genişleyici politikalarında kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Enflasyonun kalıcı mı yok geçici mi olduğu konusunda harcama yapacak olan hane halkının aşırı talep veya ücret artışının kalıcı olması gerekmektedir.  Fed’in bilanço büyüklüğü $8 trilyon seviyesine ulaşırken, Fed’in varlık alım azaltması geçişi yumuşak yapması beklenebilir.

Piyasa Fed’in istediği noktaya (enflasyonun geçici durumuna adapte) gelirken, tahvil faizlerinden yukarı yönlü hareket momentum kaybetmektedir. 10 yıllık faiz için %1,50 dip algısından %1,50 tepe mi yeni normaline geçerken, %1,35 - %1,40 bölgesi izlenebilir.

Türkiye gündeminden Biden – Erdoğan görüşmesi ve NATO zirvesi ana gündem başlıkları olurken, görüşmelerden pozitif sonuç çıkabileceği beklentisi ile Türk varlıkları pozitif ayrışmaktadır. Ayrıca 5 yıllık CDS 400 seviyesi altında kalıcı olarak 370 seviyelerinde dengelenmektedir.

Hafta genelinde takip edilecek başlıklar;

  • NATO Zirvesi ve Biden – Erdoğan Görüşmesi
  • Fed Faiz Kararı: Fed faiz kararını 16 Haziran Çarşamba günü saat 21.00’de açıklayacaktır. GCM Yatırım Araştırma beklentimiz faiz oranında herhangi bir değişiklik olmaması yönündedir. Faiz kararı sonrası saat 21.30 Fed Başkanı Powell konuşmasını yapacaktır. Konuşmasında enflasyonun geçici olduğu temasına vurgu beklerken, varlık alımlarına ilişkin sinyaller gelmesini bekliyoruz.
  • TCMB Faiz Kararı: TCMB faiz kararını 17 Haziran Perşembe günü saat 14.00’te açıklayacaktır. GCM Yatırım Araştırma beklentimiz %19 politika faizinde herhangi bir değişiklik olmaması yönündedir. TCMB’nin enflasyona odaklı para politikasında sıkı duruş mesajı verip vermeyeceğini izleyeceğiz.
  • BoJ Faiz Kararı: BoJ faiz kararını 18 Haziran Cuma  günü açıklayacaktır. GCM Yatırım Araştırma beklentimiz  faiz oranında herhangi bir değişiklik olmaması yönündedir.

Dolar endeksi klasik (mor) ve Dolar endeksi bloomberg (turuncu) tarafında dengelenme sürmektedir, Dolar endeksi klasik için 90 seviyesinde dengelenme önce çıkarken, Fed faiz kararı ve Powell açıklamaları ekili olacaktır.  (90 psikolojik algı için takip!)

Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi