MENÜ
Ankara
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
2028'e Kadar Kalkınmayı Hedefleyen Bölgesel Gelişme Stratejisi Açıklandı
Ekonomi
17 Aralık 2024 Salı 11:08

2028'e Kadar Kalkınmayı Hedefleyen Bölgesel Gelişme Stratejisi Açıklandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan "Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi" (BGUS), Türkiye'nin 2028 yılına kadar yerel dinamikleri kullanarak kalkınmayı hedefleyen kapsamlı bir planı ortaya koydu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan "Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi" (BGUS), Türkiye'nin 2028 yılına kadar yerel dinamikleri kullanarak kalkınmayı hedefleyen kapsamlı bir planı ortaya koydu. Cumhurbaşkanı Kararı ile Resmi Gazete’de yayımlanan strateji, Türkiye’yi daha refah bir düzeye taşıyarak küresel rekabetteki etkisini artırmayı amaçlıyor.

Stratejiye göre, Türkiye’nin farklı bölgelerinin sosyoekonomik özellikleri, potansiyelleri ve ihtiyaçları dikkate alınarak, her bölgeye özel politikalar geliştirilecek. Bu süreçte, ulusal plan ve stratejilerle uyum içinde hareket edilecek, mekansal ve tematik stratejiler belirlenecek.

Bölgesel gelişme hedeflerinin gerçekleştirilmesi için çeşitli paydaşlar işbirliği yaparak, çok düzeyli yönetişim yapıları oluşturulacak. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda, bölgelerin şoklara karşı dayanıklılığı artırılacak ve değişen koşullara uyum sağlamaları sağlanacak.

Ayrıca, küresel ve ulusal fırsatları ve tehditleri dikkate alarak, yerleşimlerin güçlü ve zayıf yönleri belirlenecek ve stratejik öncelikler sıralanacak. Stratejilerin başarıyla uygulanabilmesi için uygun bir çerçeve oluşturulacak ve yerel düzeyde detaylı planlamalar yapılacak.

2024-2028 dönemi için belirlenen bölgesel gelişme vizyonu, küresel entegrasyon, rekabetçilik, yakınsama ve afet sonrası toparlanma gibi 4 ana boyutu kapsıyor. Bu strateji ile, bölgeler arasındaki gelişmişlik farkları azaltılacak, Türkiye’nin küresel düzeyde daha fazla söz sahibi olan bölgeleri artırılacak. Temel hedefler arasında, bölgelerin küresel ekonomik entegrasyonunun güçlendirilmesi, rekabetçiliklerinin artırılması, bölgeler arası ekonomik ve sosyal yakınsamanın sağlanması ve afet sonrası toparlanma süreçlerinin iyileştirilmesi yer alıyor.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi